Posts

Showing posts from June, 2010

Kuih Bakar Kentang @ Bingka Kentang

Image
Sambil masak lauk sotong semalam sempat la godek kuih ni utk minum petang, kebetulan sama plak timingnya dgn si Izah Muffin tu. Ternampak last week kat blog As. Sebagai peminat bingka, terasa2 la nak makan bila tgk gambarnya tu. Tu yg terus cuba gak semlm, malasnya pasal nak keluar maka tak de la make-up kan ngan bijan. Dah berangan nak bakar dlm acuan bahulu pecah lapan, tapi acuan tu ada kat rumah mak la pulak. Memang sedap, lembut, lemak cukup rasa. Memenuhi la kriteria bingka yg sedap, kalau tabur bijan lagi best! Manis pon sedang2 je sbb kita tukar gula tu dgn brown sugar. Dan kita tambah sket air daun pandan. Teringat bingka pandan yg dicuba sikit masa dulu, tapi sbb x simpan kat sini ... salin kat kertas je, jenuh gak la ni nak mencari mana letak hari tu. Oh ya, bingka ni kalau ikut tekak kita mmg sedap makan masa dia suam2 kuku ... Resepi ni hasilnya sikit je tau, kita copy dr As.

KUIH BAKAR KENTANG
Sumber: K.Jun

2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek

1 biji telur
2/3 cawan g…

Sotong Oriental

Image
Akhirnya lepas gak kempunan nak makan lauk sotong ni untuk lunch semalam. Dah lama merancang dr dapur MaDiHaA sampai la K.Ayu S'pore. Nak wat cemana, over the weekend je la kalau nak pulun masak pon. Hari2 biasa ni x sempat, kita grab je apa yg mudah. Kat rumah ni kalau nak try resepi2 sotong memang laju je, sebab 3 hero tu mmg hantu sotong. Apa-apa pon, resepi ni memang oriental lah. Harus dibuat lagi & lagi & lagi ... ^_^. Kita ikut sebiji cam resepi ni cuma tambah sket perahan jus limau & omit cili hijau tu.
SOTONG ORIENTAL Sumber: Aliza Mansur
500 gm sotong ~ bersihkan & potong then dicelur sebentar & tos 1 tangkai daun kari 5 ulas bwg merah ~ hiris 3 ulas bwh putih ~ cincang garam & gula secukup rasa 1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah) sedikit perahan jus limau nipis (Ain tambah)
Bahan2 ini dicampur jadikan pes 2 s/b pes tom yam 2 s/k rempah kari ikan 1 1/2 s/b sos tiram 2 s/k sos ikan 6 s/b air panas

1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawan…

Doa menyapu dahi selepas solat

Image
Memang biasa kita buatkan selepas solat selesai tahiyat akhir bagi salam & terus sapu dahi. Tapi tak pernah pon saya tahu mahupun bertanya kpd yg lebih arif apa tujuannya. Pagi ni sementara tunggu laptop on kat office selak Solusi Isu #20 (Belajar Daripada Alam), ternampak la ada doa rupanya seiring perbuatan kita tu.


Maksudnya: "Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Ya Allah ya Tuhanku, hapuskanlah daripadaku perasaan susah dan dukacita."

Kaifiat & Khasiat
Daripada Anas r.a katanya: "Apabila Rasulullah s.a.w selesai solat, Baginda menyapu dahi dengan tangan kanan sambil melafazkan doa tersebut." (Majma' al-Zawaid wa Manba' al-Fawa'id, 16971)

Tahukah Anda: Keajaiban Tulang Sulbi

Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Semua bahagian tubuh anak Adam akan dimamah tanah kecuali tulang sulbi yang daripadanya ia diciptakan dan daripadanya dia akan dibangkitkan." (Riwayat al-Nasa'i no 2077, Abu Daud no 4843, Ibn Majah no. 4266)

Daripada hadis diatas, 3 kesimpulan yang boleh dibuat:
1. Bermula kejadian manusia dr tulang sulbi.
2. Tulang sulbi begitu utuh & tidak akan hancur.
3. Manusia akan dibangkitkan semula pada hari kiamat drpd tulang sulbi.

Petikan dr Solusi Isu #19, Fizikr.Islam & Sains oleh Dr Farhan Hadi Mohd Taib Teringat anak yg sulung pernah bertanya "Mummy... macamana ek nnt manusia yg dah hancur semua tu Allah hidupkan balik masa hari Kiamat?". Jawapan saya yg cetek ilmu ni: "Tak pasti la bang, itu semua kuasa Allah."

Semalam baca artikel dlm Solusi ada diterangkan bagaimana manusia dibangkitkan pada hari kiamat. Alhamdulillah... boleh la nak explain semula kat dia lepas ni. Saya ko…

Kek Oren Fernleaf

Image
Hari ni tak de hasil baru dr dapur yg nak dikongsi kat sini. Actually ingat semlm nak buat Kuih Bakar Kentang yg ternampak kat blog mynurkasih tu. Dah beberapa hari terasa kesedapannya kat tekak nih. Macam la penah makan ^_^. Tapi gi kedai dekat2 rumah, kentangnya tinggal sikit & tak berapa elok. Tingat kat Muffin Pisang Keju tu tapi pisang yg kat kedai tu macam x best je, so x jadi gak la.
So just nak share resepi kek oren ni yg dulu2 suka sgt buat bila rasa nak makan (dah penah share, tp kat fp) coz all the family members love it. Gambar ni pon gambar lama tau. Masa tu kita x reti godek2 internet nak cari resepi, tu yg stick to this one je. Sedap tau sebab the tangy flavour dr orange juice & kulit oren tu. Baunya pun wangi je. Tapi sekarang hampir ku lupakan resepi ni sbb pjg sgt queue resepi baru... huhu. Queue panjaaaannnggg, macam x gerak je u... Yg ni ada filling blueberry ye.

Kek Oren Fernleaf Sumber: FernleafButter

250g butter
250g gula
240g tepung
4 biji telur Gred…

Kek Coklat Tanpa Telur

Image
Another choc cake recipe. Cuma bezanya kali ni, tiada penggunaan telur. Tingin juga nak tau the outcome, kan ^_^ So I ambik kesempatan mencuba resepi ni  utk class party my kids; hari terakhir before cuti sekolah baru2 ni. Memang super moist & lembut keknya. Bak kata my friend, basah lencun. Rasa pon sgt chocolatey. But I'm gonna give it a second try nnt, x puas hati sket pasal masa bakar tu whether nak kena lama lagi. Hari tu bila cucuk lidi mmg licin je kuar, terus tutup api. Resepi ni i dapat dr blog Dayang Jack. Mengancam betul kek dayang, tu yang kita tergoda terus buat tu.

KEK COKLAT TANPA TELUR
Sumber: Dayang Jack

Bahan-bahan : loyang kecil
1 cawan tepung gandum*
1/3 cawan serbuk koko hitam* (serbuk koko lain pun boleh)
1 sk serbuk penaik*
1/2 sk soda bikarbonat*
1/4 sk garam
3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
3/4 cawan air kopi panas
1/3 cawan susu segar
1 sk esen vanilla
1 sk cuka…

Bahulu Batik Mekar Kukus

Image
Dah lama teringin nak buat kuih ni, bayangkan dr Kak Rossya S'pore (dia buat Apam Blossom) tu active berblogging lagi sampai la skrg.. Tapi bila nampak K.Fida MyR posted the recipe kat myresepi, step by step tu macam mudah je, ku gagahkan juga la mencuba. Alhamdulillah... mekar sungguh. Actually gambar ni my second attempt, to me failed sket compared to the first try. Asyik tertangguh je nak post kat sini sbb tak ingat mana letak gambar. Yang dulu mekar sungguh... pecah tiga or empat jer, xde pecah2 kerang kat atas tu. Tak tau la silap kat mana, rasa sama je caranya. I kata kurang jadi sebab kalau perhatikan betul2, bhgn atas kuih tu macam lembab2 padat sket ... x puas hati betul la... dah la ni buat utk kudap2an majlis pertunangan my cousin, Cik Jaja masa Wesak Day aritu. Apa2 pon resepi K.Fida ni memang best! Myresepi asik down je, ni kita copy dr blog hana aje lah.

BAHULU BATIK MEKAR KUKUS Sumber: K.Fida @ MyR
125 g tepung gandum*
1 sk baking powder* (*ayak bersama)
115 g gula h…

Ayam Ala Kassim

Image
Soalan trivia: Apa ada pada si Kassim ni? hihi...

Dah merata i nampak org dok tayang ayam ni, tapi masa tu x heran sgt sbb ingatkan bahan2nya cerewet, x check pon resepinya. Then last week nampak Ayu S'pore dok tayang ayam ni & dia mentioned resepinya senang sangat dan rasanya pon sedap, so kita pon tergerak la nak cuba jugak. Ye lah, nak tau gak apa yg hebatnya si kassim ni... popular sgt cam kassim selamat nampak ;).
Buat semalam coz Haziq kata dah lama x makan ayam, terus tingat nak cuba ala kassim ni. Memang mudah bahannya & tak sangka rasanya pon marvellous u... anak2 pon kata sedap, cuma i tambah sos tomato sket dlmnya nak balancekan rasa kicap pekat yg macam dah terlebih bubuh tu. Jangan main2 tau, walaupun si kassim ni agak hitam rupa kejadiannya, rasanya tetap hebat, kalau nak tau... cubalah! Ni kita copy resepinya dr rumah K.Zai.
AYAM ALA KASSIM
Sumber: azura Suhaimi@MyR



1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
2 sudu b…

Toy Story 3 3D

Image
Sejak nampak poster Toy Story 3 before school hols lagi Haziq & Hafiy dah request nak pegi tengok. & they requested to watch the 3D version! They had their 1st experience of watching 3D movie ni tengok Ice Age 3 dulu, tu yg dok pujuk we all hampir setiap hari la sepjg cuti sekolah ni. Dorang ni pulak dok ulang tengok Disney Channel yg galak menayang Toy Story 1 & 2. Ambik feel la kata org. Since hubby & I xde bawa dorang ke mana2 cuti sekolah kali ni, kami pon setuju la bawa dorang hari Sabtu baru ni. To me, this one is the best among the 3, sakan the boys gelak. Luckily they didn't fight over the characthers ... lega I, abang booked Buzz Lightyear.. Hafiy kata he's fond of Woody. Habis cite tu Haziq ajak pi Kinokuniya, dpt dia bodek I rembat 2 buku Toy Story.



Then hubby ajak gi Mid Valley nak tengok property exhibition. Dapat la 2 beradik ni jumpa Buzz & Woody. Ada plak jual Toy Story mechandize & the boys duk bodek us lagi suh beli, which end up me b…

Dessert for Lunch: Choc Mousse Brownies

Image
Dah makan nasi, makan pisang, jangan tak tau, ada hati lagi nak makan kek... isy, isy, isy ... x hengat.
Tapi nak buat cemana kan, dah ada depan mata... makan je la, jgn byk tanya. sementara boleh makan, kita makan, oke. sedap lak tu, bhgn atas tu ala2 makan aiskrim gitu... mmm... chedapp...


Choc Mousse Brownies
Sumber: Yani MyR

Bahan-bahan ( 18cm )
Brownies45g butter65g gula halus1 biji telur50g tepung gandum1/2 sudu kecil baking powder1 sudu besar serbuk kokoChocolate Mousse 140g coklat masakan1 sudu besar gelatin100ml air2 biji telur putih200g whipping cream40g gula halus


Cara-cara Penyediaan Brownies. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.Penyediaan Mousse. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml …

Lunch @ Home: Nasi Ayam Ipoh

Image
Salam Jumaat utk semua... semoga kita semua beroleh berkat di penghulu segala hari ni. Lunch apa hari ni? hihi. Arini kita & hubby cuti... replacement leave bday agung esok. Jadi ada masa la nak kecah2 kat dapur utk mkn tengahari dgn menu kat atas ni... kes tgk ramai org dah cuba la ni... x tahan godaan uuu... Haziq kata; sedap mummy, sedap sgt mummy masak... Mau x sedap, ipoh mari ni ... haziq... macam tu lah, kalau dpt mkn fav food dia.. berkali2 lah dia ckp nnt. Resepi kita copy dr dapur Teratak Impian, asalnya dr Quinnie MyR. 
NASI AYAM IPOH Sumber: Quinnie MyR

*BAHAN NASI*4 mug beras4 1/2 mug air rebusan ayam2 inci halia*3 biji bawang putih*3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)1 sudu besar minyak bijan2 sudu besar sos tiram2 helai daun pandan4 sudu mentega
*BAHAN AYAM*1 ekor ayam3 biji bawang putih*1 inci halia*3 sudu besar kicap lemak manis2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
*BAHAN SUP*a…

Happy Birthday Pok Che' !!!

Image
May each and every passing year bring you wisdom, peace and cheer.



Semoga mendapat kebaikan hidup di dunia & akhirat.