Posts

Showing posts from November, 2010

Jus Kurma Bersusu

Image
Jus yang sangat sedap & penuh khasiat. Tak manis sgt & wangi je disebabkan rasa madu tu. Highly recommended! For breakfast pada I pun best sangat. Segelas jus kurma + 3-4 keping Jejari oats., dah cukup mengenyangkan. Tau je la kan, kandungan laktosa dlm kurma ni mampu memberi kan tenaga hingga kan Nabi s.a.w pun menggalakkan kita mengambil kurma kala puasa, baik utk berbuka mau pun bersahur. Malah, Maryam ibu Nabi Isa alahissalam sendiri ketika hendak melahirkan baginda memakan kurma yg jatuh dr pohon tempat dia bersandar. Wallahualam. Ooopss... dah buka lembaran sejarah pulak saya.
Jus ni sebenarnya nak buat utk diri sendiri sbb sakit tekak + demam. Tak lalu nak makan nasi & x tahu nak makan apa. I minum, sambil menunggu Haziq makan. Sedap ler pulak, sampai terbuka selera nak jamah makanan Haziq. Bila Haziq nampak air I.. x sangka la pulak bila dia rasa, suka sampai kalau boleh nak habiskan. Selalunya bila bagi budak 2 org ni makan kurma macam tu je, sikit punya payah... E…

Congo Bars

Image
Tergoda jua... haha.. tiru tag line K.Nor. Huhu... memang sungguh ku tergoda ^_^ tak leh nak citer panjang sbb dah nak masuk tido. Nak translate pon x larat. Satu lagi brownies yg amat mudah & sedap.
Cuma mcm K.Nor komen, tang manis tu memang boleh dikurangkan lagi. Next time mungkin boleh kurangkan lagi gula tu letak dlm 220g je. Anyway... dlm pada dok komen manis2 gitu... tak sampai sehari dah habis tau. Hihi wat malu jer, ... mulut kata manis, tapi tekak ni x mampu menolak bila tangan dok menyua brownies ke mulut. Hai... kesimpulannya, memang sedap lah & manis sungguh petang ku hari ni... ;)
CONGO BARS
Sumber: Rima

Ingredients:
2 3/4 cup all purpose flour-(315g)
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened-(150g)
1 lb. light brown sugar(453g) - ~ I letak 250gm (next time nak kurangkan 220g)
3 eggs-(Ayu used 4 small eggs)
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips(326g)
1 cup chopped pecans (optional) ~ I ganti dgn almond sliced

Sift …

Ketam Telur Masin

Image
Ni ler my main dish for lunch yg berasaskan telur masin semalam. Sejenis masakan Cina. Belum berkesempatan nak rasa kat kedai lagi ... tapi rasa2 nya macam dah jadi ... hihi, confused sungguh ;) Suka sangat kaler dish ni yg ala2 lemak ketam disebabkan kuning telur masin tu. Sedapppp... I tell u. Kalau x kenangkan anak2 dah ku tambah lagi cili padi tu, baru lebih kick!
Ketam Telur Masin Sumber: Rasa Februari '10
3 ekor ketam 5 biji telur masin ~ bhgn kuning sahaja 5 biji cili padi 2 sudu makan mentega 2 sudu makan susu cair 2 sudu makan tepung kanji 5 helai daun kari Garam & lada sulah secukupnya

1. Kukus ketam hingga masak & toskan airnya 2. Gaul ketam td dgn tepung kanji & goreng dlm minyak yg banyak & toskan. 3. Campur kuning telur masin bersama mentega & masak diatas api. Gunakan api perlahan. 4. Tuang susu cair & masukkan daun kari. Kacau rata. 5. Masukkan ketam tadi & goreng hingga mesra. Sedia dinikmati.

My bujang kecik yg dah keletihan tunggu ti…

Kuih Bakar Pisang

Image
Buat minum petang dihujung minggu. Terlebih rajin sikit, buat dlm acuan ni smpikan memula hafiy ingatkan kuih cara. Resepi yang sungguh lama dok lam waiting, baru kini sempat ku cuba ;) Resepi asal dr Cikgu Zana Inspirasiku tapi I copy dr blog K.Nor. Bujang kecik yg tolong lenyek pisang ni ... hihi. Memang dia suka sangat nampaknya sbb rasanya yg ala2 cekodok pisang. Banyak sungguh Hafiy makan walau pun lembik sket.
Ada kekurangan sket kuih yg I buat ni ... dh bakar 1 1/2 jam tapi turned out dlm nya agak lembik. Mmmm... puas pikir, arini baru dpt agak sebabnya. Kes tamak haloba la ni. Memandangkan semua komen tentang kuih ni sungguh memberansangkan, I terus buat dua adunan walhal santan tu cuma cukup 1 1/3 cup jer. Jadi nak cukup kannya pandai2 tambah air... padan muka, nak wat bijok org kata ... sekali, lembik melepet je kuih tu. Semalam baru2 masak, bila rasa lembik semua pakat dok cebek mulut jer xmo makan. Balik keje tadi, tgk tinggal 1/8 loyang je. Laku la pulak sbb kuih tu dah s…

Kacang Panjang Telur Masin

Image
Menu utk lunch kali ni semua berasaskan telur masin ;) Mmm... jangan sampai my blood go upstairs sudah ^_^
Kacang Panjang Telur Masin
Sumber: Rasa Mei 2010

300g kacang panjang
1 ulas bawang merah ~ dihiris
1 ulas bawang putih ~ direbus
1 biji telur masin ~ direbus
Sedikit serbuk kunyit
1 biji cili merah ~ dimayang

Tumis bawang putih & merah hingga naik bau. Masukkan telur masin & kacau/hancur2kan. Masuk kacang panjang & serbuk kunyit. Agak2 hampir layu, masukkan cili merah. Masak sebentar & bolehlah dihidangkan.

Dessert nya pula... masih lagi White Gelatin, cuma kali ni makan dgn aiskrim & choc topping. Walla... mmg nyaman sungguh. Lebih marvellous lah dgn aiskrim, x sia2 ikut idea Haziq ni. Alhamdulillah.

Tak nampak sgt aiskrim yg bertenggek atas dessert tu sbb warnanya rainbow yg soft gitu ..