Friday, December 27, 2013

Spaghetti Marinara


Salam Jumaat yang barakah. Jom sama-sama kita baca surah Al-Kahfi. Ni menu dinner 2-3 hari lepas. Nak habiskan saki baki udang & 3 ekor baby lobster yg xberusik-usik dr hari tu. Laku lah pulak dikerjakan my double H bila sekali-sekala buat marinara ni. Kalau bolognese, mmg sekarang ni depa dah xberapa nak pandang, jemu dah kot.

SPAGHETTI MARINARA
Resepi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

1 peket spaghetti – direbus dalam air garam, gaulkan sesudu olive oil dan toskan

Bahan-bahan untuk Sos:
200gm udang hidup, di bersihkan. Buangkan kulit nya biarkan sedikit bahagian ekor nya.
2 ekor sotong segar atau seafood lain, dibersihkan dan di hiris bulat2
1/2 labu bawang besar dipotong dadu kecil
2 ulas bawang putih dicincang halus
Segenggam tomato cherry/2-3 biji tomato - crushed or blend kasar
2-3 sudu tomato puree
1 btg celery - potong halus
1 btg carrot - buang kulit, potong kecil
Salt & pepper
Secubit serbuk oregano
1 dried bay leaves
Sedikit air atau stok udang jika ada
Sedikit parsley untuk hiasan - dipotong halus
Minyak zaitun untuk menumis
Shredded parmesan/cheddar untuk ditabur atas spaghetti jika suka

Panaskan periok letakkan minyak zaitun, masuk bawang besar, bila ia mula layu, masuk bawang putih goreng hingga naik bau. Masukkan celery, carrots dan 1/2 sudu teh garam dan pepper. Saute hingga sayur-sayuran lembut, about 10 minutes. Masukkan tomato dan bay leaves dan sedikit air/stok udang. Biarkan merenih sekejap sebelum dimasukkan udang & seafood lain. Tutupkan periuk sebentar semasa merenih. Lebih kurang 5 minit, buka tudung periuk, buangkan bay leaves. Perasakan dengan garam dan sedikit lada hitam secukup rasa. Masak sebentar & bolehlah tutup api. 

**Note: Untuk marinara ni, kalau nak makan terus, I suka gaulkan terus dengan sos semua sekali dlm kuali sebelum hidang. Senang.


Oh ye, semalam ber'gather-gather' dgn member time Uni dulu. Alhamdulillah we had fun, walau pun sekejap, seronok dpt catch up dgn dorang. Dah lama betul xjumpa, ada yang dah mengembang ... ada gak yg maintain jer ... hehe

Thursday, December 19, 2013

Rezeki Di Pagi Hari ... Alhamdulillah

sweet memories @ The Pinnacles, Nambung National Park, Western Australia


Syukur alhamdulillah untuk permulaan pagi yg indah hari ni, pagi-pagi dah dibentangkan rezeki. Masih bernafas dan sihat ... dapat dating-dating berdua .., breakfast dengan husband sebelum pergi kerja ianya jarang-jarang sgt berlaku sejak dia based in Segamat

Pagi ni I was caught driving on emergency lane masa nak dtg keje ... ye, ye ... saya mmg nakal bila tiba bab memandu ni ... macam-macam tau ... those who are close to me tau lah ... haha ... Even masa gi holiday kat Perth in Nov recently I kena tahan uols, memandu lebih had ok ... masa tu on the way ke Pinnacles, I gilirkan hubby drive sbb dia mengantuk. The journey mmg jauh & sgt membosankan, mmg jadi xsabar la bila kena bawa 110km/h. Boleh tersengguk2 I bila xde kawan berborak. Dad nya tido, double H pun dah kroh, kroh kat belakang. Tinggal I sorang drive dgn jln yg bosan je sunyi sepi. Ingatkan kat kawasan mcm hutan rimba mcm tu xde la polis meronda, so apa lagi I pecut la wpun keta Yaris tu semput je ... x pick-up langsung. Lalu lori sebelah pun boleh bergoyang. Tiba-tiba tgh syok bawa, kena tahan. Adoii, nasib baik dia bagi nasihat je & nasib baik bila dia minta my driving license ... lesen I tu lom expired ... kecut woo masa nak keluarkan lesen tu sbb diri sendiri ingat-ingat lupa tarikh luputnya.

Lama dah tak kena tahan macam ni sejak dah xkerja kat area subang ... So macam terkejut la juga tadi disebabkan dh lama juga I tak buat and pulak tu kena tangkap. Tapi I buat-buat bertenang je lah, dlm hati dup dap dup dap kencang dh, nak terkucil pun ada. Sblm dia smpi I siap-siap keluarkan lesen dari wallet. Bila nampak polis tu dah dekat, turunkan tingkap terus hulur lesen sambil senyum minta maaf. Redha je la masa tu apa-apa pun, nak kena saman ke apa ... mmg I salah pun. Dia pegang je lesen, pot pet sikit2 bagi nasihat dan warning aje. Fuhh ... lega.

Ye, terus terlintas ... ni rezeki sy ... Allah nak bagi pagi ni. Rezeki yg datang in so many forms, sometimes when we most need it, sometimes when we least expect it ... and that's for me to start my day. Sesungguhnya aku sangat-sangat bersyukur padaMu, Ya Allah .. alhamdulillah

** and I'm glad, hari ni seseorg yg pernah menyatakan hasratnya untuk berubah dah pun melaksanakan hijrahnya.  Alhamdulillah, i'm so happy for you my friend ;)

Wednesday, December 18, 2013

Soufflé Japanese Cheesecake


I'm home alone again since last nite. Bosannya  ... the boys I dah hantar balik kg sbb xde org nak jaga. Jumaat ni I'll be seeing them back sebab I pun nak balik kg as my cousin Mussin akan bernikah lepas Jumaat. Hubs will be working in KL hari Jumaat tapi dia balik sebelah malam sbb ada dinner kat ofis bersempena pembukaan Sports Day ke apa tah.

I baked this cake a few weeks back lepas terserempak kat blog Anncoo Journal. What interest me adalah sebab kek ni xpakai tepung & hanya ada 4 bahan. Tu yang cepattt je nak menerai ;)

The cake turned out nice in taste but somehow I rasa I failed to get the right texture. My cake was moist but dense whereas kalau u tgk Anncoo punya, it looks moist but yet still spongy & not so padat. Macamana nak cakap ek, tak macam souffle kek la ... mmg I xpuas hati with the texture. I nak mcm kek si Anncoo ... huhu. Tak tau lah, apa yg xkena. I syak sbb telur ... I xdpt 70g each & I'm not so sure 70g tu berat bersih ke atau dgn kulit. Lagi satu I guna white choc yg biasa2 je. Dah x menyabor ... xsempat la nak cari Meiji brand. 

Apa-apa pun the boys suka sgt nampaknya, including dear hubby ... so I happy lah jugak. Kek I licin ... siap ada yg tanya lagi ;).  

SOUFFLE JAPANESE CHEESECAKE
Source: Anncoo Journal


125g Cream cheese, room temperature
120g White chocolate (Meiji brand)
3 Cold Eggs, 70g each

1/2 tbsp Lemon juice and zest of half lemon

Line a 7 inch cake pan at the bottom and grease the sides with butter, set aside.
Separate the eggs. Place egg whites in the fridge which makes the meringue more stable.
Preheat oven to 170 degrees C.
Break white chocolate into pieces in a large bowl and melt in a double boiler over hot water. Mix chocolate to smooth. Then add cream cheese into it and stir till smooth with a hand whisk.
Remove the bowl from double boiler. Add egg yolks, mix well followed by lemon juice and zest, mix well again with a hand whisk, set aside.
Whisk egg whites with an electric mixer until firm peaks form. If it's thick enough, you can turn the bowl upside down without it sliding out.
Add 1/3 meringue into the cream cheese batter and blend well with a rubber spatula. Then add the rest of the meringue and mix well.
Drop the pan lightly on the counter top to release the air bubbles out of the batter.
Steam bake the cake for 15 minutes then lower the temperature to 160 degrees C for 15 minutes. Turn off the oven temperature and leave the cake inside the oven for another 15 minutes.
Leave the cake to cool completely before removing from the cake pan.
Chill the cake before consuming (about 2-3 hours) and dust with powdered sugar (or snow powder) if you like.

Tuesday, December 17, 2013

Jus Kurma Almond Bermadu


Made this again last saturday, 2 hari berturut-turut. Bila buat setelah lama x buat ... macam ni lah jadinya ;) Tiap-tiap hari anak dok request ... ketagih lah tu  ... hehe ... even mlm tadi masa dinner pun tanya, "air kurma ada x mummy?". Mummy dah xlarat semalam, penat drive from PD, sakit tekak rasa nak demam. Buat xtau je la, xkuasa nak layan. Pada hal bukan lama pun nak membuatnya. Dulu kala buat macam yang ni je. Tapi ada sekali tu stok almond ada banyak dan takut rosak, I masukkan sekali, blend kasar-kasar je. Sedap pulak bila minum tergigit almond.

Hubby ada meeting kat Lexis, PD semalam tapi he was not in good shape on sunday tu. Back pain datang kembali. I rasa, dia xberingat masa time angkat barang. Macam gagah sangat. Serba salah la pulak tgk rupa dia yg dok menahan sakit tu ... nak suruh dia mc, dia yang kena chair the meeting. Habis tu camana, orang lain dah checked in, payment dah buat ... xkan nak cancel. So I ambil EL on monday, teman kan dia ke sana. Berceloteh banyak sangat eh, jom check out resepi ni ...

Oh ye ... sedikit perkongsian tentang khasiat kurma di sini.

JUS KURMA ALMOND BERMADU
Resipi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

10 biji kurma
500ml susu rendah lemak
150ml air panas
1 sudu makan madu
Segenggam almond - yang sebiji-sebiji dgn kulit tu, x perlu bakar
2 -3 gelas air sejuk

1. Rendam buah kurma dgn air panas selama 10 minit. Buangkan kulit luarnya yang keras. Kalau nak cepat, rebus je kejap sampai air menggelegak terus tutup api.
2. Slps itu kisar buah kurma bersama air hingga betul-betul hancur.
3. Masukkan almond, kisar kasar je.
3. Masukkan madu, air sejuk & susu. Sebati kan rasa.
4. Simpan dalam chiller dulu sebelum diminum.
** Note: Kalau dah x menyempat-nyempat tu, boleh je tambah kiub ais dlm air tu mcm ni, or blend sekali dgn kiub ais.

Sunset view from the hotel ...



Monday, December 16, 2013

Fettucine Aglio e Olio


What we had for dinner last Saturday ... Buntu xtau nak makan apa .. rasa nak makan home cooked meal je. I teringat ada udang dlm freezer .. terus teringat this simple comfort food yg semua org kat rumah ni suka. Yess ... our dinner that nite was Olio then. Nak recipe? Refer here.


Saturday, December 14, 2013

Avocado & Egg Sandwich


Rentetan dari Jus Alpokat tu ... tentu lah ada balance lagi si avocado ni. Dah tu .. encik hubby beli sampai 6 biji kot. Mesti dia ingat kena guna banyak untuk buat segelas dua jus ni. I pun buat kan la sandwich yg dah lama sangat teringin nak cuba. Who knows ... kot this sandwich can make me fall for this buah, bagus lah. I memang nak sangat jadi penggemar avocado & I'm still trying hard to have this fruit/vege in my menu list.

AVOCADO EGG SALAD SANDWICH
Reference: ovenhaven
(makes two sandwiches)

1 ripe avocado, mashed
1 egg, boiled and chopped into tiny bits
1 tsp lemon juice
1⁄2 tsp salt
1/4 tsp black pepper
4 slices of wholemeal bread
a handful of baby spinach
In a bowl, mix together the mashed avocado and egg.
Do not overmix, you want it chunky, not pureed.
Add the lemon juice, salt and pepper till well combined.
To assemble, butter and toast your bread slices, sandwich the avocado egg salad with baby spinach, and cut diagonally into two.


Friday, December 13, 2013

Jus Alpokat


Ada one day hubby balik dr kerja bawa balik seplastik avocado. Dia kata geram lak tengok buah ni kat MBG KLCC. Dia kata ... macam sodaapp je, macam naaakkk je. Tu yang terus dia beli. Pada hal, xpernah-pernah dibuek ea ... boli avocado nih. Macam la ghoti ...

Sampai rumah, dia hulur kat I .. suruh buatkan jus. Errr ... xpernah buat sbb x berapa minat nak minum. Tapi macam boleh agak macamana nak buat la sebab makcik pernah cakap sebelum ni. So google resepi kat web jap utk confirm kan balik. So, resepi kat bawah ni based on my analysis lah. I actually tak measure betul-betul tau, buat sesedap rasa. Take the recipe below as a guide lah, u ol adjust lah mana yg patut, nak lemak, kasi lebih susu, kurang air & vice versa ye. Best letak madu, wangi je air tu nnt & lebih healthy kan?

JUS ALPOKAT
Resipi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

2 biji buah avocado yg masak - belah dua, ambil isinya
Beberapa sudu susu pekat manis
1/2 liter susu kotak
1 - 2 cawan air sejuk
madu secukupnya
Sirap coklat hersheys dll
Ais kiub - boleh letak if guna blender dgn fungsi ice breaker, I x confident if guna blender biasa tu 

Campur semua, blend & sesuai kan rasa. In my case, x guna ice cube. So sejukkan dlm fridge dulu. Bila nak minum, tuang hersheys choc syrup .. jgn letak banyak ... nnt manis & xdpt rasa nikmat buah avocado tu ;)


Potato Salad II


Hari tu masa buat Potato Salad, my sons dah bising and byk la dia complain ... dia xpuas makan katanya, rasa sikit je sebab I buat hari tu memang untuk bawa ke ofis. Jadi, dia tuntut suruh I buat untuk dia pulak. Sehari sebelum dorang balik from their kursus, I buatkan. Buat lebih sikit sbb nak bagi ciksar yg x merasa hari tu. Kali ni I x buat using the same recipe, tapi cuba the one suggested by my x-coursemate time Uni dulu. Dia x bagi specific measurement, just the ingredient dan suruh I adjust je la sesedap tekak ;)

POTATO SALAD II
(Sumber: Jeni RNet)

Kentang - direbus, potong dadu kasar
Telur - direbus, potong dadu kasar
Sebiji Epal hijau - xperlu buang kulit, dadu kecil
Salad Cream dressing
Coleslaw dressing
Black pepper
Garam
Daun bawang
Gherkin - potong dadu, yang ni I yg tambah ;) ... actually xperlu sbb dah ada epal

Gaul bersama semua bahan. Perasakan secukupnya ... Bare in mind the Salad Cream tu agak masam, jadi masa dok picit tu beringat-ingat la ye. Kang terlebih masam, naya ooo nak makan.

Note: Simpan dalam peti sejuk dulu baru sedap dinikmati, ok.


Saja nak kongsi kek yang ciksar order dr adik officemate weolss utk jamu geng office  ... Awal bebenor jamu kitorang ... x sabar nampaknya nak meninggalkan ofis eh ...


Sweet kan colour nya ... Isi dalam adalah rainbow cake yg sangat sedap! Kalau berminat nak order sila la follow Instagram Cakesbypinkyretro ye .. Macam-macam ada ... and one of their specialty & popular product adalah brownies dia ... sila, sila follow mereka dan place your order untuk merasai sendiri kelazatannya ;)
 

Thursday, December 12, 2013

Victoria Sandwich Cake



 Bila transfer semua gambar from SD card baru perasan I terlupa nak blog about this cake. Frust pulak sebab x keep the recipe and I totally cannot recall I copy dr. mana. I only made it once and that was ... whew, like 2 years back. Nov 2011, ok ;)


Selepas tu i dah x terfollow dah all the new recipes - tried and tested by food bloggers out there as I was busy with the new biz I started. Baking and cooking new recipes jangan harap lah ... Sedih juga, but I really cant cope masa tu. Tgh excited sgt nak jadi business woman ... kena la prioritize ikut kemampuan.


Kek ni pun sedap ni, lagi teruk xingat kek apa. I guess, ni Kek Sponge Pandan. Nampak tekstur dia macam gebu dan ringan jer tu. Resepi jangan tanya ya ... stresssss ... huhu ..


Tuesday, December 10, 2013

Lasagna


Lasagna ni lama dah buat. Buat sbb Hafiy request untuk class party dia before cuti sekolah ni. Balik from school that day Hafiy cakap his food antara yang memula licin ;) Happy sgt dia bila his classmates enjoyed eating the food he brought. Recipe you all boleh refer sini or sini (sos merah - Bottom Layer, bechamel/white sauce- Top Layer) or yang ni ... just ganti kan spaghetti/spiral tu dengan lasagna sheet ye. Guna yang instant lasagna sheet, senang kerja. 

 
Tapi kali ni, I tersangat la malas nak buat the red sauce sbb balik kerja lately jalan asyik jam teruk je, badan dah penat. So, buat kerja senang je lah. Beli sos spaghetti dah siap tu tambah mince meat & cendawan, tambah tomato puree & adjust le mana-mana yang patut ;).  

White sauce je I buat from scratch. Panaskan butter sket, masuk tepung & stir sampai brown, curah susu kotak. Tambah salt & pepper, kena beringat la sikit letak garam tu kan, sebab nanti nak masuk cheese, terlebih masin lak. A few minutes before tutup api, boleh masuk cheddar & mozarella sket. Seimbangkan rasa, tutup api.


Yang ni pulak I baked for Haziq's class party the following week and it was a hit as well ;)
 

Thursday, November 28, 2013

Potato Salad


Seronok pulak bawa bekal gi ofis gara-gara minggu lepas. Dah lama xbuat mcm ni ... dulu masa berdiet mmg rajin sgt .. lepas tu dah perasan kurus .. gantung kuali la ... haha ...

So semalam jadi rajin bawa potato salad for lunch ... lagi pun kdg-kdg dah xtau nak makan apa kat ofis ni. Bila makan masakan dari rumah tu mmg berselera sungguh la kan ... Kalau berminat, ni resepi nya ye. Dulu pernah share kat sini.

POTATO SALAD
(Sumber: murni RNet)

Kentang - direbus, potong dadu kasar
Telur - direbus, potong dadu kasar
Mayonis
Black pepper
Lada sulah
Jus lemon
Daun bawang
Gherkin - potong dadu, boleh omit kalau xde

Gaul bersama semua bahan. Perasakan secukupnya ... Simpan dalam peti sejuk coz lebih sedap dimakan sejuk-sejuk.


Wednesday, November 27, 2013

Bamia Daging


Lauk yg I bawa last Thursday for lunch potluck with friends in office. Tak tau nak masak apa and while browsing through blog Yatiememories ternampak lauk ni. Tengok resepi, macam sedappp jer ... Thot of making Bamia Ayam jugak tapi Cik Sar kata nak masak ayam mayonis dia yg famous amos tu. I pun tukar la to daging sbb malas nak pergi market, guna daging korban yg mr hubby bawa balik from Segamat . 

Bila dah tukar ayam kepada daging, macam x sesuai pulak nak letak bendi. So I letak almond instead. Hajat hati nak letak jugak kismis juga, sebab dok imagine rasanya ala-ala kuzi ... tapi xde stock la pulak.

Bamia ni makan dengan nasi sedap, dengan roti pon sedap tau.

BAMIA DAGING 

1 ekor ayam [potong kecil] Daging - dipotong kecil
12 - 15 tangkai kacang bendi kecil Badam secukupnya, kalau ada kismis boleh letak
3 sudu besar serbuk rempah kari daging
2 sudu besar cili kisar- saya tambah
2 inci kayu manis
3 ulas bawang putih *
3 labu bawang besar*
2 inci halia *(* kisar halus)
1 tin kecil tomato puree
1/2 cawan minyak utk menumis
1 tin susu cair
Garam dan sedikit gula 
 
Gorengkan kacang bendi sehingga masak. Angkat dan toskan. Ketepikan dulu.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di kisar, cili kisar, kulit kayu manis dan rempah kari sehingga wangi dan naik minyak.
Masukkan ayam daging, susu cair,tomato puree, sedikit gula dan garam. Kacau rata.
Bila telah naik minyak dan agak pekat masukkan kacang bendi badam. Gaul rata.
Bila dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Sedia untuk hidangkan.

Lauk-lauk lain yang kami ada hari tu ... mewah betul .. semua jemaah tersenyum gembira hari tu ... macam nak buat lagiiii jer ... hehe

Note: The two pictures below was taken by my jemaah that day ye. 






Dinner: Cheesy Salmon Mayo and Chicken Ham Sandwich


Dinner for the kids and I last nite was sandwich ni jer. Saje nak train si abang not to take rice for dinner. Dah montel sangatt ... takut I. Knowing him yg xleh tinggal nasi most of the time, ada rasa guilty jugak takut dia x kenyang. So I let him have a slice of cheese cake that I baked 2 days ago.


I pan grill the sandwiches as I love my sandwich to be crispy outside, lembut di dalam ...  ;)


Friday, November 22, 2013

Rojak & Cendol @ Masjid Al-Azim, Pandan Indah


Salam pagi Jumaat. Ni ler rojak yg sedap, kita suka tu. Nak post semlm, blogger.com ni buat hal pulak. Tak boleh nak choose pic from laptop. Dah a few times macam ni, time orang tengah free and rajin nak berblogging ni ... Back to cerita rojak. Yang ni rojak sotong. Sedap tau. Haziq memula eksyen .. xmo makan sbb dia nak makan nasi. So dia tumpang makan I punya la, adik dia makan satu plate sorang. Sedap la tu, dia siap cilok sket from adik. Last-last he ordered another plate sbb gaya org xpuas makan je, ended up dia la yg mkn paling banyak .. haha ..

Lokasi:
Tepi jalan pintu masuk utama Masjid Al-Azim
Pandan Indah

Waktu operasi:
Setiap hari kecuali Jumaat


Ni cendol yang kami makan hari tu. Lemak berkrim penuh kolestrol  ... hehe ...


Muka happy lepas makan ... Sekali sekala makan kat tempat open air macam ni memang best, sat sat rasa tiupan angin .. nyaman je. Kalau budak-budak ni boring, boleh main kat padang/taman rekreasi sebelah tu sementara mak pak nya dok bersembang.

Berdekatan gerai rojak ni, ada gerai laksa, sup dan nasi ayam. Tapi tak pernah cuba lagi sebab memang selalu dtg dah aim kat rojak dan cendol ;)


Friday, November 15, 2013

Cendol Wahab


Ada one day tu, kami ke Wangsa Melawati sebab nak lunch kat Wangsa Grill, belated celebration utk birthday Haziq. Terlupa pulak la nak tengok waktu operasi restoran Chef Zubir ni. Rupanya 6pm onwards  baru buka. Maka kami meronda-ronda la dulu, xde arah di sekitar area Sri Rampai. Nak cari light meal sementara tunggu dinner time. Ternampak Restoran Wahab ni, ada replika gambar cendol kat sign board dia. Terus teringat my office mates yg duduk area Ulu Kelang & Wangsa Maju pernah citer kesedapan cendol wahab, suh hb stop singgah makan cendol dan rojak kat sini.

Lokasi:
Restoran Wahab's
(The Best Cendol in Town)
Rampai Business Park, Sri Rampai, Setapak

Waktu operasi:
x pasti ;)


Dah siap-siap order, tunggu je la nombor kita naik ... ;) So, ni ler makanan2 yg kami order that day ...


Kue teow goreng ayam


Rojak ayam


Cendol aiskrim ... kecewa, nak cendol kacang merah tp dah habis

Taste wise overall  boleh la. Tapi my vote will still goes to rojak & cendol depan Masjid Al-Azim Pandan Indah or rojak & cendol berdekatan Damansara Specialist Hospital. Cuma kelebihannya kat sini, pilihannya banyak ... cendol aje ada lebih dr sepuluh jenis. Selain daripada tu ada makanan bergoreng juga macam kue teow dan mee goreng.

** Lain kali kalau singgah, I nak cuba Mee Rebus nya sbb ada kawan recommend, sedap katanya.

Wednesday, November 13, 2013

Breakfast Express: Cheesy Toast


Breakfast in a jiffy ... !! Another sempoi breakfast that my kids enjoy so much. Selalu buat when I am in a hurry, mmg sesuai sgt ... sedap pun sedap.

CHEESY TOAST
Resepi: Che' Iza - MYR

6 keping roti sandwich
3 keping unsalted slice cheese
2 biji telor
sedikit garam
Basil herbs - optional

Buang tepi roti, letak cheese dlm setiap 2 keping roti (macam sandwich). Potong roti kpd 2 bahagian menjadi 3 segi. Pukul telur, letak sedikit garam dan serbuk basil. Celup roti tadi dan bakar dlm non-stick pan yang telah dilenser dgn sedikit butter. Boleh dimakan begitu shj. atau dengan sos cili, mayonis atau jem.


Tuesday, November 12, 2013

Restoran Det Station @ Ampang Avenue


Antara restoran Nasi Lemak yang I can consider sedap lah sebab sambalnya boleh tahan sedap ;). Senang je nak cam tempat ni, sebab kedainya dicat hijau luar dan dalam. Dan juga terletak x jauh dari PapaRich.

Lokasi:
Jalan Avenue 3, Avenue Ampang, Ampang Campuran.

Waktu Operasi:
5pm - 2.30am

Selain daripada Nasi Lemak, Det Station juga menjual Char Kuay Teow yang boleh tahan sedap dan juga burger.


Monday, November 11, 2013

Toast Bread and Baked Beans with Sausage


Morninggg ... pagi ni nak bagi ilham satu lagi breakfast yang mudah yang I suka sangat dr dulu. Resepi ni pernah di share oleh Kak Hanieliza (sekarang dah bergelar chef) byk tahun dulu kat fotopages dia, i pun x ingat dah linknya.  Actually nak makan macam tu je pun sedap gak, tapi kalau nak lebih kenyang I suka makan dengan toast. For breakie, 2 keping roti dgn baked bean sausage ni mmg kenyang sangat dah.

Kalau dah buntu xtau nak breakfast apa, mmg buat ni la. Preparation time pun sekejap je.

BAKED BEANS WITH SAUSAGE
Resepi: Hanieliza

1 tin baked beans
1 - 2 batang/secukupnya sosej
1 - 2 ulas bawang putih (depends on the size of the can & your tastebud)
sedikit cili kisar
sos tomato
sos cili

Tumis bawang putih yg telah ditumbuk/cincang halus hingga terbit bau. Masuk cili kisar & masak hingga garing. Masuk sosej yang telah dipotong kecil. Kemudian masukkan baked beans dan sosnya. Sesuaikan rasa dengan menambah sos tomato dan sos cili. Ain tambah air sikit jika kuahnya agak pekat. Kuahnya biar ada rasa masam, manis and pedas, baru terangkat.  Agak-agak dah mesra, boleh la tutup api dan hidang.

** For me it's best serve with toast.


Saturday, November 9, 2013

Salted Egg Prawn


Menu seminggu lepas. Sedap sangattt kata anak2 I. Sometimes simple ingredients can make magic to your dish, xperlu bahan-bahan yg mahal dan bersusah-susah sangat pun. Contohnya, lauk ni lah. Resepi refer sini ye >> Ketam Telur Masin. Memang puas makan udang dgn resepi yg ringkas macam ni.

Tetiba rajin sgt I ni mengupdate blog kan. Haha ...  alhamdulillah, just gain my vitamin R selepas balik bercuti ni ... mulut rasa nak pot pet aje ...



Friday, November 8, 2013

Emping ♥♥ menggamit memori


Nostalgia makanan musim tuai padi masa kecil-kecil, duduk kat kampung tinggal dengan atuk. I took this foto utk adik-adik kat ofis yg xpernah kenal rupa emping ni. Bukan takat xkenal, xpernah makan pun. Kebetulan ada emping tu kat kampung hari tu, kelapa muda pun berlambak. Apa lagi ... terus la kami buat emping ni untuk kudap-kudapan. Bagi adik-adik yg x pernah cuba, boleh la rujuk resepi kat bawah ni ye.

EMPING

1 peket emping
Kelapa muda parut
Gula melaka - disagat

Sangai emping sehingga masak/rangup. Kemudian gaulkan dengan kelapa muda parut dan gula melaka yg telah disagat tadi. Hidang segera utk menikmati rasa yg lebih rangup. After sometimes, rasanya akan liat-liat sikit sebab kelembapan yg ada pada kelapa dan gula tu. Tapi still sedap je.


Ho Chi Minh: Of Vietnamese Food that I missed ...

Early May this year, we all berpeluang melawat bandaraya Vietnam iaitu Ho Chi Minh atau nama lamanya Saigon City. I belum blog lg pasal my trip ke sana sebab itu mood xde mariii ... hihi. Sekarang, tgh rajin dan kurang busy, boleh la nak share. Biar I started off with cerita the Vietnamese food yg I have fallen for ...

Antara sebab kami menjejakkan kaki to this part of Vietnam: antara destinasi asia yg popular utk dikunjungi  dan keterujaan I bila membaca blog cik mulan, pengalamannya bermastautin lama di sana, the food that she missed. Adding to all that, my addiction and love for coffee buat I teringin sangat-sangat nak merasa the true Vietnamese Iced Coffee.  

Got to go ..., leave you with the list of food that I really enjoyed during my 4d3n stay there.

Watching the Barefoot Friends in Vietnam made me craves for all these food again ... and it's just hard to find  a really good one here ... Tengok Ho Dong makan tu, huhu ... nangis akak ... telan air liur je lah. 


Vietnamese Beef Soup Noodle / Pho' (pronounced as Fa)


Vietnamese Sandwich / Banh Mi (pronounced as Bun Mee)


Vietnamese Iced Coffee / Cafe Sua Da



My everyday dose masa kat HCM, with every meals ... me yg selalu minum hot coffee rather than the cold ones pon boleh ketagihh ... no wonder mulan suka sgt2.

** x sempat nak rasa Vietnamese Spring Roll as the Halal shop that selling it was closed during my visit. I bet it's also damn good! ;)

Wednesday, October 23, 2013

Breakie @ Bangi Kopitiam


Missed this place kat Taman Putra Sulaiman, Ampang yg dah tutup about a few months back sbb kurang sambutan kot. The food kat sini quite nice, cuma crowd x ramai .. 


Ni breakfast lepas balik dr berjogging way back berbulan-bulan yg lepas ... dengan cousin I and his gf. As I was wfh masa ni sebab kena keje ikut shift UK, sometimes bila dtg rajin tu, ada gak la beriadah kat Tasik Ampang Hilir. Healthy life style konon, tapi balik jogging melantak x hingattt ... guane tu? ;) 


Chocolate Avocado Cake with Chocolate Chips


I saw the cake on Insta, tertarik pulak nak cuba apa rasa cake yg letak avocado. Kebetulan mmg ada beli avocado sbb nak buat sandwich avocado with telur rebus mcm ovenhaven ;) Sampai kesudah sandwichnya xbuat sebab hati dah meronta-ronta nak merasa kek ni pulak. Heehee ... 
CHOCOLATE AVOCADO CAKE with CHOCOLATE CHIPS
Recipe: ovenhaven

1 1/2 cups all-purpose flour
3 tablespoons unsweetened cocoa powder
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
1teaspoon baking soda
3/4 cup granulated sugar
2 tablespoons extra-virgin olive oil
1/2 cup soft avocado, well mashed, about 1 medium avocado
1 cup milk
1/4 cup semi-sweet chocolate chips

Preheat oven to 170°C.  Grease an 8×4 inch loaf pan.
Sift together all of the dry ingredients except the sugar.  Set aside.
Mix all the wet ingredients together in a bowl, including the avocado.
Add sugar into the wet mix and stir.
Mix the wet with the dry all at once, and beat with a whisk (by hand) until just combined.
Stir in the chocolate chips.
Pour batter into the greased pan.
Bake for 45 – 50 minutes, or until a toothpick inserted comes out clean.


Sedap gak cake ni, moist and rasa lemak-lemak sebab ada avocado. Anak i memula sedap je makan, especially bila i drizzle kan dgn hershey choc syrup. Bila kata ada letak avocado, dan dan tu gak kata dah kenyang. Haishhh ... sabor je lah. 

Monday, October 21, 2013

Ayam Blackpepper Daun Bawang


Menu bulan puasa yang dah basi, baru nak kasi perangat. Ni pun kes tergoda tengok kat blog Kak Ayu dan anak bujang dua orang tu memang suka lauk-lauk yang ada blackpepper ni.

Ayam Blackpepper Daun Bawang
Resepi: Zila@zila4ever
Sumber:- Ayu@curlybabesatisfaction
  
1/2 ekor ayam dibersihkan
1 sudu besar black papper - jenis kasar
 
5 ulas bawang putih
 
1 1/2 inci halia
 
serbuk kunyit
 
2 sudu besar sos lada hitam
 
daun bawang
 
2 sudu besar sos tiram
 
sedikit garam
 
2 biji tomato - jika suka

1 biji bawang besar 
 
sedikit kicap


  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil
  2. lumurkan serbuk kunyit dan garam,(Ayu tambah, sedikit cili kisar, bawang besar kisar, bawang putih kisar dan sedikit halia kisar +sedikit perasa) perap sekejap dan goreng hingga garing.
  3. tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat,dadukan bawang besar.
  4. panaskan minyak,tumis bahan tumbuk dan bawang besar sehingga naik bau.
  5. masukkan sos tiram,serbuk lada hitam,sedikit kicap dan sos lada hitam..tumis seketika.
  6. masukkan ayam,gaul rata..masuk tomato dan daun bawang..
  7. masak sehingga daun bawang sedikit layu..matikan api..
  8. sedia dihidang.
The next day baki lauk ni I tumis balik tambah daging, masukkan udon. Memang habis licin la dikerjakan budak berdua tu. Memang suka sangat dorang kalau goreng udon macam ni.



Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...