Posts

Showing posts from June, 2013

Udang Brastagi

Image
Ada balance udang yg hubby bawa balik dr Sabah hari tu xtau nak masak apa. So kita terasa nak cuba resepi baru .. terus selongkar dapur Ayu .. suka gi dapur dia sebab dia rajin cuba macam-macam resepi dan dah banyak yg dia cuba. Belek-belek dengan bahan-bahan yang ada maka kita pun cuba la resepi ni .. Brastagi pon dah pernah sampai, tapi udang brastagi belum pernah rasa. Nak tau gak, apa pasal namanya gitu ... hehe ...
Ayu gandingkan lauk ni dengan Nasi Komok (mmm ... another recipe yg macam menarik utk dicuba sbb dia dah buat a few times nih), tapi kita agak malas ler pulak hari tu .. jadi makan dengan nasi putih je la ..
UDANG BRASTAGI Sources:- resepi Mesra.net
Link:- Ayu@curlybabesatisfaction

2 ekor udang yang besar
2 labu bawang besar
5 biji cili merah + beberapa cili padi 
1 ulas bawang putih
½ cawan minyak makan
Sedikit garam dan gula
1 biji lime juice


Udang dibersihkan kemudian digaulkan dengan sedikit garam halus dan goreng hingga kuning. Cili merah digiling halus bersama dengan bawa…

Laksa Johor

Image
Laksa yang dibuat masa birthday mak (26 April) hari tu. Pakat-pakat dgn Shiwa, akhirnya terlaksana la impian nak buat sendiri. Dah lama nak cuba buat, tapi asyik tak jadi sebab rasa macam remeh bila tengok banyaknya bahan-bahan dia. Tapi bila dah buat, xde la renyah mana pon. Bila nak masak makanan orang Johor ni, memang selalu selongkar resepi Puti Mazura ... dan selain dari resepi Soto yang pernah I cuba, ternyata resepi laksa Johor dia ni pon sedap juga.

LAKSA JOHOR
Sumber : Pn.Puti Mazura


Bahan utk kuah:-
1 ekor ikan tenggiri sederhana besar
2 ekor ikan kembung
ikan kering kurau sebesar tapak tangan
segenggam udang hidup
segenggam udang kering

*Rebus kesemua bahan diatas dan diblend. Air rebusan jgn dibuang dan guna air yg cukup2 aje.

20 ulas bwg merah }
10 ulas bwg putih } blend
10 helai cili kering }
2 paket kecil kari ikan - mskkan skit air utk jadikan pes
segenggam asam jawa - bancuh dgn air rebusan ikan tadi
santan dr 1 bj kelapa
3-4 sudu kerisek
2 btg serai - titik
gula dan garam

Perapkan ika…

Udon Goreng Lada Hitam

Image
Check out the recipe here

Aiskrim potong

Image
Variasi aiskrim potong kegemaran saya dan keluarga ;)

Nasi Lemak ... typical malaysian cuisine ;)

Image
Yang ni xcukup adik beradiknya ... tapi sedap okeh ;)