Posts

Showing posts from October, 2013

Breakie @ Bangi Kopitiam

Image
Missed this place kat Taman Putra Sulaiman, Ampang yg dah tutup about a few months back sbb kurang sambutan kot. The food kat sini quite nice, cuma crowd x ramai .. 

Ni breakfast lepas balik dr berjogging way back berbulan-bulan yg lepas ... dengan cousin I and his gf. As I was wfh masa ni sebab kena keje ikut shift UK, sometimes bila dtg rajin tu, ada gak la beriadah kat Tasik Ampang Hilir. Healthy life style konon, tapi balik jogging melantak x hingattt ... guane tu? ;) 

Chocolate Avocado Cake with Chocolate Chips

Image
I saw the cake on Insta, tertarik pulak nak cuba apa rasa cake yg letak avocado. Kebetulan mmg ada beli avocado sbb nak buat sandwich avocado with telur rebus mcm ovenhaven ;) Sampai kesudah sandwichnya xbuat sebab hati dah meronta-ronta nak merasa kek ni pulak. Heehee ...  CHOCOLATE AVOCADO CAKE with CHOCOLATE CHIPS Recipe: ovenhaven

1 1/2 cups all-purpose flour 3 tablespoons unsweetened cocoa powder 1/2 teaspoon salt 1 teaspoon baking powder 1teaspoon baking soda 3/4 cup granulated sugar 2 tablespoons extra-virgin olive oil 1/2 cup soft avocado, well mashed, about 1 medium avocado 1 cup milk 1/4 cup semi-sweet chocolate chips
Preheat oven to 170°C.  Grease an 8×4 inch loaf pan. Sift together all of the dry ingredients except the sugar.  Set aside. Mix all the wet ingredients together in a bowl, including the avocado. Add sugar into the wet mix and stir. Mix the wet with the dry all at once, and beat with a whisk (by hand) until just combined. Stir in the chocolate chips. Pour batter i…

Ayam Blackpepper Daun Bawang

Image
Menu bulan puasa yang dah basi, baru nak kasi perangat. Ni pun kes tergoda tengok kat blog Kak Ayu dan anak bujang dua orang tu memang suka lauk-lauk yang ada blackpepper ni.

Ayam Blackpepper Daun Bawang
Resepi: Zila@zila4ever
Sumber:- Ayu@curlybabesatisfaction 1/2 ekor ayam dibersihkan
1 sudu besar black papper - jenis kasar
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
serbuk kunyit
2 sudu besar sos lada hitam
daun bawang
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam
2 biji tomato - jika suka
1 biji bawang besar 
sedikit kicap

Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecillumurkan serbuk kunyit dan garam,(Ayu tambah, sedikit cili kisar, bawang besar kisar, bawang putih kisar dan sedikit halia kisar +sedikit perasa) perap sekejap dan goreng hingga garing.tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat,dadukan bawang besar.panaskan minyak,tumis bahan tumbuk dan bawang besar sehingga naik bau.masukkan sos tiram,serbuk lada hitam,sedikit kicap dan sos lada hitam..tumis seketika.masukkan ayam,gaul rata..masuk tomato dan daun bawa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Image
Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering) Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Sambal Kelapa Special (untuk Lauk Kari Ikan)

Image
Tayang gambar dulu, nanti kita share resepi ye. Sambal kelapa ni memang special tau sbb xleh jumpa kat kedai. Resepi arwah MIL I, serve with Kari Kepala Ikan ... mmg terangkat lah. Lama dah nak kongsi resepi ni tapi asyik lupa je.

Sorryyyy .... lambat ... too many things on my plate, kepala otak berserabut ... tu yang tak sempat-sempat and xde mood nak update. Harap kena dengan selera uols juga la ye. Husband I dan anak-anak memang bertambah-tambah makan kalau dibuatkan sambal ni bila masak kari.



SAMBAL KELAPA SPECIAL (untuk Lauk Kari Kepala Ikan)
Resepi: ain sweetthots

4 sudu besar kelapa parut (guna yg untuk disalut kuih mcm kuih buah melaka/kaswi lg sedap)
Anggaran 2 ibu jari halia ;)
4 biji bawang merah
4 - 6 biji cili api
Gula melaka/nisan secukupnya
Daun kari secukupnya
Asam jawa

Tumbuk kelapa & cili api hingga lumat. Masukkan bahan-bahan lain dan tumbuk lagi hingga lumat. Gaul sebati dgn asam jawa (letak sikit je air, biar pekat). Adjust la sesedap rasa.