Wednesday, November 19, 2014

Lasagna for Kiddos & Berjimba di Flora Cafe @ Ampwalk, Jalan Ampang


Bekalan untuk class party pot luck doubleH hari ni. 

Recipe you all boleh refer sini or sini (sos merah - Bottom Layer, bechamel/white sauce- Top Layer) or yang ni ... just ganti kan spaghetti/spiral tu dengan lasagna sheet ye. Guna yang instant lasagna sheet, senang kerja. 

Oh ye, hari ni madam tai tai berjimba lagi dgn kawan-kawan zaman sekolah jb dulu ;) Pantang ada peluang ye. Meraikan org kulimfornia si harsa turun kl lah konon-kononnya ... walhal baru 2 minggu lepas dah jumpa dia kat CyberLodge ... hehe. Tapi alasan kali ni lebih kukuh lah ye, sebab si Reque hari tu xjumpa dia lagi ... so I teman meramaikan lah. Lagi pun harsa pon stay dekat Lanson Place. Sepelaung je tu kan ... 


Kali ni we chose Flora Cafe pulak untuk ber'gather-gather' ;) sbb dekat dgn Harsa. I pon xpernah lagi try tempat ni. Patutnya Ellie & Rin pon join juga tapi cancel last minute sebab Ellie ada hal.


At first ingat nak makan buffet lunch that's why kami duduk kat luar sbb nampak menarik juga lauk-lauknya walaupun simple je. Tapi pernah dengar kalau kat sini should try menu Johor lah, memandangkan the owner is a Johorian.


My pick was Mee Bandung, based on the staff recommendation. Quite nice la rasa dia, portion pon boleh tahan.


Mee Rebus ni Harsa punya. Untuk kita yg x berapa fan dgn mee rebus ni, the taste is quite sedap la.


Reque had Kuew Teow Ladna, ok la rasanya.


My first try on Air Kathira. Sedap gak.

Overall food kat sini not bad, price wise for a nice cafe like this is considered ok ... boleh la nak singgah lagi next time.

Tuesday, November 18, 2014

The Scottish Oat Scones that I'm in love with ... ♥♥


Yesszaaa ... hari ni I is terlebih rajin berblog ye ... (mind the language, memang saje ku gatal cakap pelat pelat gitu ... hihi). Dah terlanjur pegang lappy, kasi chance lah sebab this recipe memang I tersangat lah suka, dah la sedap sangat and then ... terasa healthy la sbb ada oat kan, haha ... nak buat pon cepat, ready in a jiffy. Tu la I nak promote sebelum terlupa ni.

Memang cepat je nak sediakan tau. Plus butter tu xyah tunggu room temperature sbb the recipe call for melted butter, jadi bebila terasa tekak tu nak makan scones boleh terus buat time tu jugak.

I love the taste. Bila letak oat, scones jadi lemak ... memang sedap. Manisnya pon sedang elok je to our tastebud. Hubby cakap my oat scones ni lagi sedap dari yg we all makan kat Cameron Valley tu. Hehe. Even doubleH pon agreed. Tak sangka kejap je licin. My dear friend si Mime tu pon dah berjangkit suka kat scones ni, dah 2x dia buat since I shared the recipe. Padahal mek tu kata, xpernah-pernah dia buat scones sebelum ni. If you just love scones, this one is a must try ... cepat pi buat.


SCOTTISH OAT SCONES
Source: Allrecipes

"Softly sweetened and dotted with currants, these scones will surely please."
Ingredients:
1 1/2 cups all-purpose flour
2 cups rolled oats
1/4 cup white sugar
4 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup dried currants
1 egg, beaten
1/2 cup butter, melted
1/3 cup milk

Directions:
1. Preheat the oven to 425 degrees F (220 degrees C). Lightly grease a baking sheet.
2. In a large bowl, mix the flour, oats, sugar, baking powder, salt, and currants. Make a well in the center. In a small bowl, beat egg until frothy, and stir in melted butter and milk. Pour into the well, and mix to create a soft dough. Pat dough into two 1/2 inch thick circles. Place on the prepared baking sheet. Score 8 wedges into each circle of dough.
3. Bake 15 minutes in the preheated oven, until risen and browned. Split wedges, and serve warm.

Udang Goreng Tempoyak Berkunyit


So long dear readers ... sejak jadi madam tai tai ni (bak kata sahabat-sahabat wangiku ;) ) lama I x mencelah kat sini. Malas tul nak on lappy .. Ni pun menu bulan lepas agaknya. Saki baki udang laut Sabah tu asyik goreng kunyit jer, terasa lak nak masak dengan tempoyak. 

Mood nak update blog ke laut sungguh lepas balik bercuti tepi laut. The trip was great, wish we could stay longer. Segar rasa menghirup udara segar tepian pantai Great Ocean Road, subhanallah indah sungguh pemandangannya ... rindunya nak jalan-jalan lagi. Nanti bila rajin, kita update gambar-gambar cuti tu ye, in sha Allah. Jom semak resepi ni, kot ada yg nak mencuba. Excited masak ni bila guna daun kunyit tanam sendiri. Alhamdulillah, menjadi lak kali ni. Harap-harap xde la kucing naughty yg merosakkan pokok kunyit ku nanti.




UDANG GORENG TEMPOYAK BERKUNYIT
Resepi : Hasue

Semangkuk kecil udang
Tempoyak
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
5 -10 cili padi
6 cm kunyit
1/2 labu bawang besar-potong berbaji
2 helai daun kunyit-dimayang halus
perasa (garam,perisa) dan gula(jika perlu) secukup rasa
minyak untuk menumis

Cili merah,cili padi,bawang merah,bawang putih dan kunyit ditumbuk lumat.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau kekuningan,masukkan bawang besar.
Masukkan udang dan kacau goreng seketika. Masukkan tempoyak, kacau goreng sehingga sebati.
Perasakan dengan garam dan perisa secukup rasa.
Apabila tempoyak sudah berubah warna, masukkan daun kunyit, kacau seketika, padamkan api.

Friday, October 10, 2014

Chocolate Cream Cheese Chiffon Cake & berakhir sudah UPSR 2014


Salam Jumaat peeps ... lama x mencelah, macam-macam hal berlaku. Penat seminggu berkampung di hospital langsung lupa nak jengah sini. Kek chiffon ni kita buat bulan lepas, sebelum Haziq dijangkiti denggi lagi. Alhamdulillah, now dia dah sihat. Even though dia still on Mc & dah xde makna dia resit Math paper 1 ni, hubs nak gak dia buat. So semalam we sent him to school just to sit for the exam lah. Alhamdulillah all went well, Haziq dpt jawab dgn baik paper ni & dia kata this one lebih senang dari paper yg bocor tu ;)

Balik kepada kek chiffon ni, ku tergoda masa intai blog kak secubitgaram tu lah. Terus godek sebiji nak rasa. Kalau baca cerita cake ni from the original source, cake ni sepatutnya quite moist but mine turned out a bit dry lah. So xsure la pulak di mana silapnya tu. Tekstur kek memang spongy, rasa coklat tenggelam sket disebabkan cream cheese tu. 

CHOCOLATE CREAM CHEESE CHIFFON CAKE

source : Kenneth Goh @ Guai Shu Shu/K.Nor@SecubitGaram

Ingredient A – For egg yolk batter portion
4 egg yolks
80 grams of sifted self raising flour
30 grams of butter
80 grams of cream cheese
80 grams of fresh milk.
2 tablespoons of cocoa powder

Ingredients B – For egg white beating
5 egg whites
85 grams of castor sugar
1 tsp. of cream of tartar

STEPS OF PREPARATION
Get ready a 19cm chiffon tube pan. PLEASE DO NOT GREASE THE CHIFFON TUBE PAN.

Pre heat the oven to 175 degree Celsius.

Melt the butter, cream cheese and milk in a microwaveable bowl for about 1 minutes. Stir until well mixed and set aside. If you do not have a microwave oven, just heat up using double boiler method (oven a pot of hot water) until melted and well mixed.

Sift in the chocolate and self raising flour, stir until well combine. Gradually add in the egg yolks one by one. Stir until well mixed and set aside for later use.

Beat the egg whites in a standing mixer until foamy. Add in 85 grams of castor sugar and 1 teaspoon of cream of tartar. Beat the egg whites until stiff peak form.

Fold in the egg whites in 3 stages to the egg yolk mixture as swiftly and as lightly as possible.

Transfer the batter to the ungreased chiffon cake tin and baked in the oven at 175 degree Celsius for 45-50 minutes or when a skewer inserted comes out clean. In the event that the top starts to turn brown too soon, you can lower the temperature to 160 degree Celsius and continue the baking.


Once ready, take out from the oven, invert upside down over a wire rack and let it cool completely.

To unmould, use a sharp knife to scrap the sides or use hands to slightly “peel” the chiffon cake. A successful and properly baked chiffon cake should be spongy enough for you to “peel” from the tin without breaking the cake. Cut using a serrated knife when completely cooled.

Wednesday, October 1, 2014

Teh Tarik Ala Thai


Lama x mencelah kat sini. This past one week I diduga dgn isu di tempat kerja & Haziq demam denggi. Tu yang sunyi sepi sekejap. He's been warded for almost a week now, alhamdulillah platlet count dah start naik balik, selera makan pon dah ada. 3 orang pengawas peperiksaan dah ready standby kat wad utk tunggu dia resit for UPSR Science & BI that day. Disebabkan his condition was at worst state masa tu, hubs & I setuju dgn doktor not to let him take up the exam. We all redha with Allah's plan for our son, itu lah yg terbaik pada masa tu. 

I learnt about this drink while watching Giada on AFC. Giada buat Thai Iced Tea. Since I xberapa favor minuman berais, I buat versi panas. Hubs, myself & Hafiy just love the taste. Haziq je xminat nak cuba as dia xsuka air panas.

TEH TARIK ALA THAI
Resepi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

4 uncang teh / 3 sudu besar teh serbuk
3 cawan air panas
3 biji bunga lawang
>< 3 sudu besar gula pasir
2 cawan susu kotak

Campur kesemua 3 bahan pertama di atas ke dalam periuk. Masak atas api hingga mendidih. Tapiskan air ke dalam teko, masukkan gula pasir & kacau hingga larut. Campurkan susu kotak. Sesuaikan rasa & hidang.

*Jika suka yg sejuk, boleh juga disejukkan terlebih dahulu dalam peti ais sebelum dihidangkan atau masukkan ketulan ais semasa menghidang.



Layan dengan nasi lemak memang heaven lah ;)

Thursday, September 25, 2014

Cempedak Goreng


Buat dah lama, terjumpa gambar baru teringat nak share. Kelainan pada adunan tepung untuk menggoreng ni ialah ia diletakkan santan, memberikan rasa lemak manis pada cempedak goreng tu. The reason I nak cuba sebab I teringat resepi ni mungkin akan menghasilkan gorengan yg sedap macam pisang goreng yg I makan kat Floating Market, Bangkok way back in 2006. Sedapnya teringat-ingat sampai sekarang. Ye, hampir ada persamaan cuma hajat nak letak bijan dlm adunan batter ni xtercapai sebab xde stok lak kat rumah. Nak keluar beli tu punya la malas.

* Bahan yang bergaris tu means I xletak ye.


ADUNAN GORENG PISANG RANGUP
Resepi: Hairul
Sumber: Izahdaut


2 cwan tepung beras
1 cawan tepung gandum

5 sudu besar santan kotak
1/2 sb baking powder
sedikit serbuk kunyit 

1 biji telur
2 sudu besar marjerin cair - gantikan dengan butter
air secukupnya
garam secukup rasa

Sebatikan semua bahan di atas kecuali marjerin cair. (marjerin yang dicairkan perlu benar-benar sejuk)
Di sarankan untuk menggunakan tangan supaya bahan sebati dengan sempurna dan dapat mengawal kepekatan adunan. Adunan perlulah pekat. Jangan cair. Setelah mendapat adunan yang elok kepekatannya, masukkan marjerin cair yang sudah disejukkan tadi. 


Wednesday, September 24, 2014

Nasi Ayam Istimewa


Sedapnya bangun pagi ni, sejuk je baru lepas hujan. 2 - 3 hari ni memang hujan je kat Ampang ni, kalau x pagi, petang. Kadang-kadang pagi petang. Hari ni pon hujan belah pagi, then maghrib until now.

Weekend baru ni masak nasi ayam. Tetiba tekak terasa nak makan. Saja lah pergi jengah dapur maya Kak Azie Kitchen sebab tahu kat sana memang ada banyak resepi nasi ayam yg dia cuba. Lepas belek-belek, I pilih yang ni sebab kat tajuk post dia punya la menggoda uols ... Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap ... haaa ... korang x tergoda ke bila baca tajuk menu tu? Memang sempoi je resepi ni tau, tapi x kurang sedapnya. Nak tahu, kena cuba lah. Oh ye, en suami call hari tu bagitahu dia dah sampai Gurun, tanya I masak apa. Bila cakap nasi ayam, dia merajuk la pulak tak masak kat dia. Nak kena buat lagi la nanti. Yesss ... ada chance la cuba resepi-resepi lain kat dapur Kak Azie tu.

This week exam PSRA pulak ... from Mon - Fri sebab satu hari cuma satu paper je dorang sit. Bila tanya, Haziq kata dia dapat jawab. Hopefully boleh la mumtaz. Sekarang ni dia dok ingat last exam dia hari Selasa, resit paper BI tu. I belum lagi bagitau pasal paper Maths yg kena resit 9th Oct tu lagi ... mesti dia bengang bila dapat tahu ... huhu ...

Okay lah, jom kita semak resepi yg dikongsi oleh Kak Azie ni. Kalau x berkenan yg ni, boleh cuba Nasi Ayam Ipoh atau Nasi Goreng Ayam pulak.


NASI AYAM ISTIMEWA
Sumber: Azie Kitchen

Bahan-bahan ( 6-8 orang )
Untuk rebus:
1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk

Untuk perap:
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan

Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Rebus sehingga empuk.

Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu. Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.

Tips: Ayam digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam lembut.


Untuk nasi:
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk
2 helai daun pandan
Pewarna kuning

Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.

I suka guna beras Pusa untuk nasi ayam & nasi-nasi berperisa. Puas hati panjang-panjang, halus mulus cantik rupa nasi tu. Rasanya pon sedap & tak muak.


Untuk sos:
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
* I tambah cili padi sikit, mmg sedap terangkat ada rasa pedas-pedas sikit tu.

Blend kan semua bahan di atas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)

Untuk sup:
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris.

Air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.

Untuk kicap:
Kicap manis cap kipas udang
Gula
3 biji cili api (jangan banyak takut pedas)
Air rebusan ayam

Masukkan kicap manis, gula dan cili api ke dalam blender dan kisar sampai jadi pekat.

Tuesday, September 23, 2014

Tortilla Bread


Dek malas nak keluar rumah di suatu hari dan xtau nak makan apa, I pun uli tepung buat tortilla bread ni for dinner. Not bad for first try, lenkali kena kasi lagi nipis canai doh ni baru best. By the way, resepi ni xdpt banyak pun, dlm 5 keping je kalau buat besar pinggan makan macam I. So, kalau ahli keluarga ramai tu sila la double kan kuantiti bahan-bahan tu.

TORTILLA BREAD 
Sumber: Maz @ Ilham Dapur

2 cawan allpurpose flour
1/3 cawan unsalted butter - suhu bilik
1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam - jika guna mentega bergaram, tak perlu letak
air secukupnya


1. Satukan semua bahan kecuali air. Gaul guna hujung jari biar jadi berketul macam serbuk roti.
2. Kemudian masukkan air sikit-sikit dan uli biar sebati jadi doh seketul yang lembut (tak perlu uli macam nak buat donat tu ye sebab lepas tu nak canai pulak).
3. Amik doh tadi dan taburkan sikit tepung atas permukaan tempat nak canai tu dan canai nipis biar jadi bentuk bulat (tekap je nak jadi bulat tu atau boleh aje guna pizza cutter potong buat bulat lepas canai.) Kalau rasa terlembik, tabor je tepung masa nak canai tu.
4. Panaskan kuali non-stick (guna api perlahan) dan letakkan doh yang dicanai tadi, kemudian spray air sikit pada permukaan roti dan tekan-tekan dengan senduk. Kemudian balikkan dan masak biar ada sedikit perang.
5. Angkat dan simpan dalam tuala bersih atau bekas tahan panas agar roti tidak keras/kering. Buat sampai habis.
6. Boleh la diguna untuk buat taco, enchiladas or tortilla wrap spt i bawah.


Friday, September 19, 2014

Umai Cafe @ Precint 2, Putrajaya

Another eatery that I tried masa I stayed kat Putrajaya hari tu ialah Umai Cafe ni. Terjumpa secara kebetulan sbb we xjumpa Ayer@8 tu, tapi memang pernah dengar pasal this cafe dari husband's nephew. Umai Cafe ini terletak di Bangunan Anjung Alaf Baru, presint 2, 62520 Putrajaya, di antara Masjid Sultan Mizan (Masjid Besi) dan Monumen Alaf Baru.


Sebab I puasa hari tu, I pun bercadang nak try menu berat sket tapi the 3 Za'aim dah order nasi lak. Tanya waiter, dia suggest Kuey Teow Kungfu ni. Not bad, boleh tahan sedap. 


Hafiy had Nasi Goreng Umai, ada ayam goreng kunyit served dgn nasi tu. Boleh tahan sedap, makan dgn sambal belacannya yg sedap tu.


Haziq pula makan Nasi Goreng Padprik, boleh tahan gak rasanya.


 ... and hubs had Nasi Goreng Sardin Petai, yang ni biasa-biasa je, xrasa sardin pun, tak brp nak recommend.


I order gak lempeng sebab terliur sgt nak makan. Memang recommended lempeng ni. Sedap. Ada banyak lagi menu yg nampak best kat Umai Cafe ni. Next time sesat Putrajaya boleh cuba pulak. Harga pun memang berpatutan, food kat atas ni plus 4 air cost us RM38.50. Ok la, kan. 

UmaiCafe | the lake cafe Putrajaya
Presint 2, putrajaya, Malaysia
waktu operasi: 9 am - 11 pm setiap hari (waktu tutup akan diberi notis di facebook dan juga blog)

Cookies & Cream Brownies

Salam Jumaat peeps ... dah 2-3 hari tangan gatal nak baking & makan kek. Berapa kali keluar masuk butter asyik xjadi je nak buat. Semalam lepas dinner nekad nak buat juga sebab dah dekat 2 minggu tengok brownies ni kat blog Shidah, memang terliur betul nak rasa. 

Ooo .. lala ... seriously sedap ... brownies ni memang sangat addictive, non stop rasa nak makan. Tapi sebab portion resepi ni sikit je jadi kedekut la nak makan banyak-banyak at one serving ... hehe ... Luckily I decided to use 3/4 brown sugar & 1/4 cup sugar, so the sweetness tu mmg just nice to my liking.

Silalah buat ye kawan-kawan, surely no regret I tell you ;) For this recipe, I guna 9in x 9in cake tin.

COOKIES & CREAM BROWNIES
Yield: 2 dozen

Cream Cheese Layer: 
250 gram cream cheese, softened
1/4 cup sugar
1 egg
1/2 teaspoon vanilla extract

Brownie Layer:
1/2 cup butter, melted
1/2 cup sugar  1/4 cup sugar
1/2 cup packed brown sugar  3/4 cup brown sugar/molasess sugar
1/2 cup baking cocoa
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
12 Oreo cookies, crushed
8 Oreo cookies, coarsely chopped


For cream cheese layer:
In a small bowl, beat the cream cheese, sugar, egg and vanilla untilsmooth; set aside.

For brownie layer: 
Combine the butter, sugars andcocoa in a large bowl. Beat in eggs. Combine flour and baking powder; gradually add to cocoa mixture. Stir in crushed cookiecrumbs.Pour into a greased 11-in. x 7-in. baking pan. Spoon cream cheesemixture over batter. Sprinkle with coarsely chopped cookies. Bake at 350° for 25-30 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out with moist crumbs. Cool completely on a wire rack. Cut into bars. Store in the refrigerator. 

Thursday, September 18, 2014

Kek Karamel Pelangi / Rainbow Caramel Cake


Kek ni kugodek lebih kurang tiga minggu lepas sebab tekak terasa nak makan kek pulok. Asalnya nak buat kek lain tapi tuan tanah kata dia suka makan kek karamel ni lagi dari kek yg I nak buat tu. Somehow sebelum ni tak pernah terasa nak cuba buat kek ni until la dia request ni. Sedap rupanya kek karamel ni, especially kalau dia sejuk, teksturnya memang gebus macam kapas, masuk mulut hilang, masuk mulut hilang ... hehe ... tu yang sekejap je separuh kek dah habis.

Next time buat kena lebihkan sikit lagi bahagian karamelnya, so kasi habis 1 tin susu cair la. Baru lagi syok makan. Thanks a lot pada Kak Ita yang buat step by step dan share banyak tips nak buat kek ni. My first try terus success ... yeahhh ... my only mistake ialah guna 8in cake tin macam yg dicadangkan. Mungkin tersalah tulis di situ. Jadi sebab terlebih muatan kek I tu merekah, tu yg x boleh tayang whole cake kat sini ... Actually masa dok tuang adunan dlm tin kek tu dah notis benda ni nak jadi, tapi nak cepat xkuasa nak buat caramel nya tu plus nak cepat sudah, I sumbat gak dlm tin tu ... haha ... padan muka sendiri ... 


KEK KARAMEL
Resepi : Munirah Baharum

Gula Hangus: 
2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc. I guna 9 inci
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan. Biar gula sejuk. 
Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. Ketepikan

Bahan Karamel
1/2 tin susu cair - yg ni I buat 3/4 tin, next time nak buat 1 tin
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )


Adunan Kek Bahan 1:
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2:
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna. Ketepikan.

Merinque:
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi. Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu. Lorekkan atas adunan dengan lidi.


Panaskan oven terlebih dahulu. Panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven tukar pada suhu 160C. Gunakan api bawah sahaja. 

Kaedah Steam Bath :
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.


Wednesday, September 17, 2014

Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya


Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.

That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 

Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kambing kat sini sedap katanya. Akak pon terkinja-kinja la rasa nak menerai jugak.


May be sbb this place is still new, type kat waze xkeluar pulak kawasan Ayer@8 ni. So the 1st nite, kami xjumpa sebaliknya sampai kat Umai Cafe lak. Masa makan kat Umai tu, dah rasa macam building on the opposite side of the lake tu la Ayer8. Tu yang simpan hajat nak pergi juga.


My initial plan masa husband ajak bermalam kat Pullman hari tu nak pergi Restoran Selera D'Timor ni lah (canopy hijau, bawah Teh Tarik Place ni). Kes ternampak adik pergi the week before, kedai kakak ipar dia rupanya. Tapi dek tergodakan roti giant kak long, kita simpan la hajat tu utk esok-esok pulak. Restoran AlMaeda adalah sebaris dengan restoran ni ye, hujung sekali selepas Restoran Upin Ipin. Restoran-restoran ni semua di tingkat paling bawah ye, menghadap tasik.


Ni lah roti giant nya kot, puas telek-telek menu tak jumpa. Nampak ni le roti paling besar, jadi I order la yg ni ... Yemeni Mulawah Bread kalau xsilap. Tapi ambil yg set, makan dengan Lamb Akdah ni


Untuk set roti & lamb ni harga dia RM15.90. Agak berbaloi la sebab boleh makan 2 org kongsi dengan husband, tu pun dah last tu agak slow nak menghabiskan. Ada banyak lagi menu lain yg kami tergoda tapi takut membazir terus xjadi order. Nasib baik x diturutkan nafsu tu kan.


Budak yg sedu sedan tu makan Lamb Mandy Rice ni, mmg menu favorite dia kalau gi kedai Arab. Memula konon sedih, xmo makan. Lepas tu habis licin dikerjakannya. Nampak kat hujung meja tu, tisu lap air mata & air hidung dia la tu ;) Yg ni harga dia xigt la untuk single plate, tapi kalau size L tu, RM34.90 kalau xsilap. Kami bertiga suka dengan sos tomato yg makan dengan nasi ni, eventhough pedas sket tapi memang sedap. Ni pun masa dok tulis dah telan air liur sbb teringat.


Dek kerana nafsu, bakhlava pon nak makan gak ... yg ni RM10 sebekas. Rasa so-so je, x rangup dah. I guess dia xbuat kat situ.

Overall the food semua sedap dan memenuhi citarasa. Recommended lah. Choices of food pon banyak. Memang rasa akan ada next visit sebab dah boring makan kat Saba or Rawsha. Lagi pun kat sini masih xramai org, so tenang & cepat servisnya ;) 

Monday, September 15, 2014

Kari Ikan Gaya Goa & Cerita UPSR

Ujian itu datang dlm pelbagai bentuk. Kali ni heboh pasal UPSR BI & Sains bocor. Dah hampir 5 hari sejak berita itu tersiar. Bila Haziq tanya hari tu kenapa la ada soalan bocor ni mami?, sambil tersedu-sedu meleleh air mata nak meluahkan rasa frust dia ... I hanya mampu kata, kita hanya merancang abang, Allah maha tahu ... ada hikmah tersembunyi. Abang patut bersyukur diberi peluang kedua, peluang lebih baik untuk abang buktikan usaha abang tu. Apa lah sangat dugaan ini kalau dibandingkan dengan apa yg dialami keluarga MH17 & MH370. 

Cerita banyak won't help to solve the issue pon, jadi baik lah kita fokus ke depan. Haziq dapat extra time to study, yeahh. Jom masak Kari Ikan style Chef Wan ni, xperlu serbuk kari ye ... tapi kita pakai rempah ratus je. Macam kari nenekku masak kat kampung je dulu-dulu masa dia masih sihat. Sedap kari ni diganding dgn sambal kelapaku ;)


KARI IKAN GAYA GOA
(Sumber: Yatiememories)
600 gram ikan tenggiri
3 biji tomato*
3 biji cili hijau*
3 camca besar serbuk ketumbar*
3 camca besar serbuk jintan putih*
2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
2 biji bawang besar, dicincang
3 ulas bawang putih, dicincang
1 inci halia, dicincang
1/2 camca besar biji sawi
4 camca besar cili kisar
500 ml santan
1/2 cawan jus asam jawa
2 biji tomato, belah 3 setiap satu
1 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum.
Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa. Kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...


Wednesday, September 10, 2014

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.

Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpanggil nak kongsikan sedikit sebanyak hukum tajwid yang telah kami bincangkan di blog ini untuk rujukan sendiri, anak-anak & rakan taulan. Lebih mudah nak refer bila-bila terlupa.

Perkongsian kali ni ialah cara bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat. Bagaimana kita nak mengenal hamzah wasal?

HAMZAH WASAL:
Mengikut Rasm Uthmani, ditulis dengan huruf Alif dan diletakkan tanda seperti kepala huruf Sod.


Terdapat 3 cara bacaan Hamzah wasal dipermulaan ayat seperti di bawah:

A. Baris atas
Apabila bermula dgn alif lam, bacalah hamzah wasal itu seolah-olah ia berbaris di atas.

(Cth Al-Fatihah:1)
Cara bacaan: Al hamdulillah






B. Baris Bawah
Bila tidak bermula dengan alif lam, kita perlu lihat huruf ke 3. Jika ia berbaris atas atau bawah, bacalah seolah-olah hamzah wasal itu berbaris bwh.

(Cth Yaasin:64)
Cara bacaan: Is lauhal yauma





(Cth At-taubah:41)
Cara bacaan: In firu khifafan








C. Baris Hadapan
Bila xbermula dgn alif lam dan huruf ke 3 berbaris hadapan, bacalah seolah-olah hamzah wasal itu berbaris hadapan.

(Cth An-nisa:50)
Cara bacaan: Un zur kaifa












Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...