Posts

Showing posts from 2014

Lasagna for Kiddos & Berjimba di Flora Cafe @ Ampwalk, Jalan Ampang

Image
Bekalan untuk class party pot luck doubleH hari ni. 
Recipe you all boleh refer sini or sini (sos merah - Bottom Layer, bechamel/white sauce- Top Layer) or yang ni ... just ganti kan spaghetti/spiral tu dengan lasagna sheet ye. Guna yang instant lasagna sheet, senang kerja. 
Oh ye, hari ni madam tai tai berjimba lagi dgn kawan-kawan zaman sekolah jb dulu ;) Pantang ada peluang ye. Meraikan org kulimfornia si harsa turun kl lah konon-kononnya ... walhal baru 2 minggu lepas dah jumpa dia kat CyberLodge ... hehe. Tapi alasan kali ni lebih kukuh lah ye, sebab si Reque hari tu xjumpa dia lagi ... so I teman meramaikan lah. Lagi pun harsa pon stay dekat Lanson Place. Sepelaung je tu kan ... 

Kali ni we chose Flora Cafe pulak untuk ber'gather-gather' ;) sbb dekat dgn Harsa. I pon xpernah lagi try tempat ni. Patutnya Ellie & Rin pon join juga tapi cancel last minute sebab Ellie ada hal.


At first ingat nak makan buffet lunch that's why kami duduk kat luar sbb nampak menarik ju…

The Scottish Oat Scones that I'm in love with ... ♥♥

Image
Yesszaaa ... hari ni I is terlebih rajin berblog ye ... (mind the language, memang saje ku gatal cakap pelat pelat gitu ... hihi). Dah terlanjur pegang lappy, kasi chance lah sebab this recipe memang I tersangat lah suka, dah la sedap sangat and then ... terasa healthy la sbb ada oat kan, haha ... nak buat pon cepat, ready in a jiffy. Tu la I nak promote sebelum terlupa ni.

Memang cepat je nak sediakan tau. Plus butter tu xyah tunggu room temperature sbb the recipe call for melted butter, jadi bebila terasa tekak tu nak makan scones boleh terus buat time tu jugak.
I love the taste. Bila letak oat, scones jadi lemak ... memang sedap. Manisnya pon sedang elok je to our tastebud. Hubby cakap my oat scones ni lagi sedap dari yg we all makan kat Cameron Valley tu. Hehe. Even doubleH pon agreed. Tak sangka kejap je licin. My dear friend si Mime tu pon dah berjangkit suka kat scones ni, dah 2x dia buat since I shared the recipe. Padahal mek tu kata, xpernah-pernah dia buat scones sebelum ni…

Udang Goreng Tempoyak Berkunyit

Image
So long dear readers ... sejak jadi madam tai tai ni (bak kata sahabat-sahabat wangiku ;) ) lama I x mencelah kat sini. Malas tul nak on lappy .. Ni pun menu bulan lepas agaknya. Saki baki udang laut Sabah tu asyik goreng kunyit jer, terasa lak nak masak dengan tempoyak. 
Mood nak update blog ke laut sungguh lepas balik bercuti tepi laut. The trip was great, wish we could stay longer. Segar rasa menghirup udara segar tepian pantai Great Ocean Road, subhanallah indah sungguh pemandangannya ... rindunya nak jalan-jalan lagi. Nanti bila rajin, kita update gambar-gambar cuti tu ye, in sha Allah. Jom semak resepi ni, kot ada yg nak mencuba. Excited masak ni bila guna daun kunyit tanam sendiri. Alhamdulillah, menjadi lak kali ni. Harap-harap xde la kucing naughty yg merosakkan pokok kunyit ku nanti.



UDANG GORENG TEMPOYAK BERKUNYIT
Resepi : Hasue

Semangkuk kecil udang
Tempoyak
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
5 -10 cili padi
6 cm kunyit
1/2 labu bawang besar-potong berba…

Udang Goreng Telur Masin

Image
Recipe to refer here

Chocolate Cream Cheese Chiffon Cake & berakhir sudah UPSR 2014

Image
Salam Jumaat peeps ... lama x mencelah, macam-macam hal berlaku. Penat seminggu berkampung di hospital langsung lupa nak jengah sini. Kek chiffon ni kita buat bulan lepas, sebelum Haziq dijangkiti denggi lagi. Alhamdulillah, now dia dah sihat. Even though dia still on Mc & dah xde makna dia resit Math paper 1 ni, hubs nak gak dia buat. So semalam we sent him to school just to sit for the exam lah. Alhamdulillah all went well, Haziq dpt jawab dgn baik paper ni & dia kata this one lebih senang dari paper yg bocor tu ;)
Balik kepada kek chiffon ni, ku tergoda masa intai blog kak secubitgaram tu lah. Terus godek sebiji nak rasa. Kalau baca cerita cake ni from the original source, cake ni sepatutnya quite moist but mine turned out a bit dry lah. So xsure la pulak di mana silapnya tu. Tekstur kek memang spongy, rasa coklat tenggelam sket disebabkan cream cheese tu. 
CHOCOLATE CREAM CHEESE CHIFFON CAKE

source : Kenneth Goh @ Guai Shu Shu/K.Nor@SecubitGaram

Ingredient A – For egg…

Teh Tarik Ala Thai

Image
Lama x mencelah kat sini. This past one week I diduga dgn isu di tempat kerja & Haziq demam denggi. Tu yang sunyi sepi sekejap. He's been warded for almost a week now, alhamdulillah platlet count dah start naik balik, selera makan pon dah ada. 3 orang pengawas peperiksaan dah ready standby kat wad utk tunggu dia resit for UPSR Science & BI that day. Disebabkan his condition was at worst state masa tu, hubs & I setuju dgn doktor not to let him take up the exam. We all redha with Allah's plan for our son, itu lah yg terbaik pada masa tu. 
I learnt about this drink while watching Giada on AFC. Giada buat Thai Iced Tea. Since I xberapa favor minuman berais, I buat versi panas. Hubs, myself & Hafiy just love the taste. Haziq je xminat nak cuba as dia xsuka air panas.
TEH TARIK ALA THAI Resepi: ain@my-sweetthots.blogspot.com
4 uncang teh / 3 sudu besar teh serbuk
3 cawan air panas 3 biji bunga lawang
>< 3 sudu besar gula pasir 2 cawan susu kotak

Campur kesemua 3…

Cempedak Goreng

Image
Buat dah lama, terjumpa gambar baru teringat nak share. Kelainan pada adunan tepung untuk menggoreng ni ialah ia diletakkan santan, memberikan rasa lemak manis pada cempedak goreng tu. The reason I nak cuba sebab I teringat resepi ni mungkin akan menghasilkan gorengan yg sedap macam pisang goreng yg I makan kat Floating Market, Bangkok way back in 2006. Sedapnya teringat-ingat sampai sekarang. Ye, hampir ada persamaan cuma hajat nak letak bijan dlm adunan batter ni xtercapai sebab xde stok lak kat rumah. Nak keluar beli tu punya la malas.
* Bahan yang bergaris tu means I xletak ye.

ADUNAN GORENG PISANG RANGUP
Resepi: Hairul
Sumber: Izahdaut


2 cwan tepung beras 1 cawan tepung gandum
5 sudu besar santan kotak 1/2 sb baking powder sedikit serbuk kunyit 
1 biji telur 2 sudu besar marjerin cair - gantikan dengan butter air secukupnya garam secukup rasa
Sebatikan semua bahan di atas kecuali marjerin cair. (marjerin yang dicairkan perlu benar-benar sejuk) Di sarankan untuk menggunakan tangan su…

Nasi Ayam Istimewa

Image
Sedapnya bangun pagi ni, sejuk je baru lepas hujan. 2 - 3 hari ni memang hujan je kat Ampang ni, kalau x pagi, petang. Kadang-kadang pagi petang. Hari ni pon hujan belah pagi, then maghrib until now.
Weekend baru ni masak nasi ayam. Tetiba tekak terasa nak makan. Saja lah pergi jengah dapur maya Kak Azie Kitchen sebab tahu kat sana memang ada banyak resepi nasi ayam yg dia cuba. Lepas belek-belek, I pilih yang ni sebab kat tajuk post dia punya la menggoda uols ... Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap ... haaa ... korang x tergoda ke bila baca tajuk menu tu? Memang sempoi je resepi ni tau, tapi x kurang sedapnya. Nak tahu, kena cuba lah. Oh ye, en suami call hari tu bagitahu dia dah sampai Gurun, tanya I masak apa. Bila cakap nasi ayam, dia merajuk la pulak tak masak kat dia. Nak kena buat lagi la nanti. Yesss ... ada chance la cuba resepi-resepi lain kat dapur Kak Azie tu.
This week exam PSRA pulak ... from Mon - Fri sebab satu hari cuma satu paper je dorang sit. Bila tanya, Haziq ka…

Tortilla Bread

Image
Dek malas nak keluar rumah di suatu hari dan xtau nak makan apa, I pun uli tepung buat tortilla bread ni for dinner. Not bad for first try, lenkali kena kasi lagi nipis canai doh ni baru best. By the way, resepi ni xdpt banyak pun, dlm 5 keping je kalau buat besar pinggan makan macam I. So, kalau ahli keluarga ramai tu sila la double kan kuantiti bahan-bahan tu.
TORTILLA BREAD 
Sumber:Maz @ Ilham Dapur

2 cawan allpurpose flour
1/3 cawan unsalted butter - suhu bilik
1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam - jika guna mentega bergaram, tak perlu letak
air secukupnya


1. Satukan semua bahan kecuali air. Gaul guna hujung jari biar jadi berketul macam serbuk roti. 2. Kemudian masukkan air sikit-sikit dan uli biar sebati jadi doh seketul yang lembut (tak perlu uli macam nak buat donat tu ye sebab lepas tu nak canai pulak). 3. Amik doh tadi dan taburkan sikit tepung atas permukaan tempat nak canai tu dan canai nipis biar jadi bentuk bulat (tekap je nak jadi bulat tu atau boleh aje gu…

Umai Cafe @ Precint 2, Putrajaya

Image
Another eatery that I tried masa I stayed kat Putrajaya hari tu ialah Umai Cafe ni. Terjumpa secara kebetulan sbb we xjumpa Ayer@8 tu, tapi memang pernah dengar pasal this cafe dari husband's nephew. Umai Cafe ini terletak di Bangunan Anjung Alaf Baru, presint 2, 62520 Putrajaya, di antara Masjid Sultan Mizan (Masjid Besi) dan Monumen Alaf Baru.

Sebab I puasa hari tu, I pun bercadang nak try menu berat sket tapi the 3 Za'aim dah order nasi lak. Tanya waiter, dia suggest Kuey Teow Kungfu ni. Not bad, boleh tahan sedap. 

Hafiy had Nasi Goreng Umai, ada ayam goreng kunyit served dgn nasi tu. Boleh tahan sedap, makan dgn sambal belacannya yg sedap tu.

Haziq pula makan Nasi Goreng Padprik, boleh tahan gak rasanya.

 ... and hubs had Nasi Goreng Sardin Petai, yang ni biasa-biasa je, xrasa sardin pun, tak brp nak recommend.

I order gak lempeng sebab terliur sgt nak makan. Memang recommended lempeng ni. Sedap. Ada banyak lagi menu yg nampak best kat Umai Cafe ni. Next time sesat Putra…

Cookies & Cream Brownies

Image
Salam Jumaat peeps ... dah 2-3 hari tangan gatal nak baking & makan kek. Berapa kali keluar masuk butter asyik xjadi je nak buat. Semalam lepas dinner nekad nak buat juga sebab dah dekat 2 minggu tengok brownies ni kat blog Shidah, memang terliur betul nak rasa. 
Ooo .. lala ... seriously sedap ... brownies ni memang sangat addictive, non stop rasa nak makan. Tapi sebab portion resepi ni sikit je jadi kedekut la nak makan banyak-banyak at one serving ... hehe ... Luckily I decided to use 3/4 brown sugar & 1/4 cup sugar, so the sweetness tu mmg just nice to my liking.
Silalah buat ye kawan-kawan, surely no regret I tell you ;) For this recipe, I guna 9in x 9in cake tin.

COOKIES & CREAM BROWNIES
Source:Shidah @Dairimama Yield: 2 dozen

Cream Cheese Layer: 
250 gram cream cheese, softened
1/4 cup sugar
1 egg
1/2 teaspoon vanilla extract

Brownie Layer:
1/2 cup butter, melted
1/2 cup sugar  1/4 cup sugar
1/2 cup packed brown sugar  3/4 cup brown sugar/molasess sugar
1/2 cup baking coc…

Kek Karamel Pelangi / Rainbow Caramel Cake

Image
Kek ni kugodek lebih kurang tiga minggu lepas sebab tekak terasa nak makan kek pulok. Asalnya nak buat kek lain tapi tuan tanah kata dia suka makan kek karamel ni lagi dari kek yg I nak buat tu. Somehow sebelum ni tak pernah terasa nak cuba buat kek ni until la dia request ni. Sedap rupanya kek karamel ni, especially kalau dia sejuk, teksturnya memang gebus macam kapas, masuk mulut hilang, masuk mulut hilang ... hehe ... tu yang sekejap je separuh kek dah habis.
Next time buat kena lebihkan sikit lagi bahagian karamelnya, so kasi habis 1 tin susu cair la. Baru lagi syok makan. Thanks a lot pada Kak Ita yang buat step by step dan share banyak tips nak buat kek ni. My first try terus success ... yeahhh ... my only mistake ialah guna 8in cake tin macam yg dicadangkan. Mungkin tersalah tulis di situ. Jadi sebab terlebih muatan kek I tu merekah, tu yg x boleh tayang whole cake kat sini ... Actually masa dok tuang adunan dlm tin kek tu dah notis benda ni nak jadi, tapi nak cepat xkuasa nak…

Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya

Image
Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.
That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 
Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kamb…

Kari Ikan Gaya Goa & Cerita UPSR

Image
Ujian itu datang dlm pelbagai bentuk. Kali ni heboh pasal UPSR BI & Sains bocor. Dah hampir 5 hari sejak berita itu tersiar. Bila Haziq tanya hari tu kenapa la ada soalan bocor ni mami?, sambil tersedu-sedu meleleh air mata nak meluahkan rasa frust dia ... I hanya mampu kata, kita hanya merancang abang, Allah maha tahu ... ada hikmah tersembunyi. Abang patut bersyukur diberi peluang kedua, peluang lebih baik untuk abang buktikan usaha abang tu. Apa lah sangat dugaan ini kalau dibandingkan dengan apa yg dialami keluarga MH17 & MH370. 
Cerita banyak won't help to solve the issue pon, jadi baik lah kita fokus ke depan. Haziq dapat extra time to study, yeahh. Jom masak Kari Ikan style Chef Wan ni, xperlu serbuk kari ye ... tapi kita pakai rempah ratus je. Macam kari nenekku masak kat kampung je dulu-dulu masa dia masih sihat. Sedap kari ni diganding dgn sambal kelapaku ;)

KARI IKAN GAYA GOA (Sumber: Yatiememories)
600 gram ikan tenggiri
3 biji tomato*
3 biji cili hijau*
3 camca bes…

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Image
Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…