Monday, February 24, 2014

Molases sugar Apple Crumble & BBQ pool party ;)


Ini dessert yang I buat 2 weeks ago. Sedap tau crumble ni. Gambar x berapa cun, xcukup nak kasi leleh and bakar orang lain utuk buat ...kes malu nak ambil gambar dessert sendiri kat rumah orang ... hehe .. Anak buah hubby jemput datang rumah baru dia, buat bbq pool party katanya ;) Jemputan datang pada tengahari hari yang sama. Macam xbest je datang lenggang kangkung ... so I pun check la my magic fridge, ada red apple ... so yg paling spontan I can think of masa tu is the Apple Crumble. Tetiba teringin lah nak buat crumble yg lain sket as a few days before that I saw a different recipe than the usual one I made kat blog dailydelicious. She added sugar to the crumble, buat I meronta-ronta nak tahu perbezaan rasanya ... haha. Berani betul kan, nak bawa gi rumah orang something I never tried before ... haha ... Alhamdulillah, I made the right choice and everyone seems to enjoy this dessert. It's not so sweet, so eating with vanilla ice cream will be great pair. This recipe is definitely a keeper and I'm gonna stick to it from now on.  Cuma I terkilan xde vanila ice cream to go with it. Nak buat vanilla sauce hari tu mmg xsempat la coz I also made kuih Kelepong a.k.a Buah Melaka.

MOLASES SUGAR APPLE CRUMBLE
Source: dailydelicious


Preheat the oven to 180°C.
Brush the pan with butter.


Filling
2 .................................. Apples, peel and cut into 1.5-2cm cubes
2tbsp ............ Caramel Granulated sugar (or Demerara sugar)  Molases sugar + brown sugar
1/2tsp ......................... Ground cinnamon 





Make the filling, by mixing the sugar, cinnamon and apple cubes together. I squeeze some lemon juice nak bagi zing skett sbb guna red apples hari tu. Place the apple into the pan.

Crumble
180g ............................ Cake flour
100g ............................ Butter, cut into small cubes
125g ................. Caramel Granulated sugar (or torbinado sugar or Demerara sugar)
Molases sugar
 

Make the crumble:
Put sugar, and flour into a bowl, whisk to combine.
Put the butter into the bowl, rubbing the butter, flour, and sugar together until resemble coarse crumb, then press it together to make large crumbs.
Refrigerate until ready to use.



Remove the crumbs from the fridge, break the crumbs into small pieces
Cover the apple with the crumble (you might have to press a bit to keep them in place).
Bake in the oven for 30-35 minutes or until golden.
 


Easy Vanilla sauce
 
1 .................................... Egg
55g ................................ Granulated sugar
2tsp .............................. Corn starch
1/2tsp .......................... Vanilla extract or Vanilla bean paste
150ml ........................... Milk (A)
50-70ml ....................... Milk (B)


Put the egg, sugar and corn starch in a microwavable bowl, whisk to combine. Pour milk (A)  and vanilla into the bowl, whisk to combine. Cover and heat in the microwave for 1.30 minutes  (600W).
Remove from the microwave, whisk, cover and heat again for 1 minute (600W).

Remove from the microwave, whisk, cover and heat again for 30 seconds (600W).

Remove from the microwave, whisk, then pour the milk (B) into the bowl, the amount of the milk will depend on how you want your sauce to be thin or thick.

Moments to keep ... some pictures taken during the party ... 








Wednesday, February 19, 2014

Love is ...


well ... this one brings back memories of the past, when i was studying in the university. Huhu ... rindunya zaman itu, where we had less responsibilities, less to think except study and just enjoy life after those exams.

 I used to collect this newspaper cuts from ... mm xingat lah, News Straits Time ke or The Star ... pastu tampal dlm buku ;) suka dgn it's simple way of describing what love is. Bila boring study selalu dok belek-belek ... haha ... verangankah? eww ... *wink wink. Cartoon nya tu pun alahaiii comel jer ... tapi buku tu dah xde, i rasa mak dah campak bila i dah kawin and pindah rumah ... yg i letak ni kebetulan ternampak orang post kat fb.


Monday, February 17, 2014

Ayam Pangggang Rosemary & Thyme


Jumaat lepas I masak ayam ni for dinner utk my doubleH. Sedap jugak rasanya resepi yang dikongsi oleh Mamasya ni. Sosnya sedap, yg ni ala-ala sos ayam golek yg biasa I beli. Cuma sebab I ada stok rosemary & thyme saya masukkan aje. Sos ni makan dgn keropok ikan pun sedap tau ;)


RESEPI AYAM PANGGANG BEST
Sumber: Dapurmamasya

Bahan-bahan A:
3 sudu besar cili boh
2 keping gula Melaka
1/2 cawan air

Masak semua bahan hingga pekat. I masukkan thyme & rosemary sblm lumur ke atas ayam.

Bahan-bahan B:
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
1 kiub stok ayam
1 inci halia
5 sudu besar sos lada hitam / 3sb sos lada hitam + 2sb sos tiram
3 sudu besar madu
Garam
Butter - lumur pada ayam masa nak bakar nnt


Blend bahan A dan B bersama-sama.
Lumur bahan blend tadi pada ayam yang telah dikelar dan perap sekurang-kurangnya 2 jam.
Lumur butter dan panggang ayam pd 180C selama 50 min - 1 jam. I guna pan ajaib, jd lebih pendek masa bakarnya.
Siram atas ayam lebihan sos perapan dlm bekas ayam.


Kami makan ayam ni dengan lebihan sos perapan.

** Untuk kentang tu, I blend sedikit ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Gaulkan dgn kentang bersama sedikit olive oil dan bakar sekali dgn ayam.

Friday, February 7, 2014

Egg with Sausage / Telur Bersosej


Nak share dengan uols another creative way nak pikat anak at breakfast table hari ni. Gerenti they senyum and will thank you dlm setiap suapan ... haha ... macam tu la anak i bila I surprised them with this very simple but yet so inviting breakie meal on Monday .. Dapat idea dr artikel yg anak sedara post kat fb wall dia. 

Here's the steps by step preparation:


EGG with SAUSAGE / TELUR BERSOSEJ
(ain@my-sweetthots.blogspot.com)

1. Blanch/celur sekejap sosej dlm air panas dan toskan. Belah 2 sosej dan kelar-kelarkan seperti dlm gambar, jgn biarkan putus.
2. Bentukkan bulat dengan menggunakan kedua-dua belah sosej dgn mecantumkan kedua hujung dengan pencungkil gigi.
3. Masukkan sosej tersebut ke dalam non stick pan yg telah dititik sedikit minyak.
4. Pecahkan sebiji telur ditengah-tengah sosej, taburkan serbuk lada hitam dan sedikit keju mozarella/cheddar jika suka. Masakkan sebentar dan bolehlah dihidangkan dengan sos.


Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...