Wednesday, March 29, 2017

Pandan Coconut Butter Cake


"Kindness is a mark of faith, and whoever is not kind has no faith" - Prophet Muhammad

Morning ... hari ni 1 Rejab tapi I terlupa nak puasa huhu ... so dah sampai Rejab, meaning lagi 2 bulan kalendar Islam sebelum Ramadhan datang lagi. Dah selesai ganti puasa ke semua? ;)

Kek ni I buat Ahad lepas sebelum hantar Hafiy balik asrama. He loves pandan cake, si abang pon sama. Actually everbody in the house pon suka la  ... haha. Mak nya ni pulak teruja nak baking kek ni tatkala menjengah blog Domestic Goddess Wannabe .. ehehe. Alhamdulillah, sedap kek ni dan semua orang happy. Sekejap aje dah licin, tau walau pun kek ku sedikit sopak gara-gara pakai Nordic bundt pan baru ni tak spray dulu loyang tu ;).

PANDAN COCONUT BUTTER CAKE

Source: The Domestic Goddess Wannabe
(adapted from the famous Mrs Ng SK Butter Cake)
Serves 10

250g butter, salted
140g gula kastor - boleh dikurangkan ke 120g next time
4 biji kuning telur
200g Prima Top flour - I gantikan dengan superfine flour 
1 1/2 tsp baking powder
65ml santan
1/2 tsp pes pandan

4 biji putih telur
50g gula kastor
  1. Pukul butter & gula sehingga kembang dan ringan. 
  2. Masukkan kuning telur, bahan-bahan kering, santan dan pes pandan berselang seli wet-dry-wet dan gaulkan hingga sebati. Ketepikan.
  3. Dalam bowl lain, pukul putih telur sehingga kembang. 
  4. Kemudian masukkan gula secara berperingkat sambil memukul. Pukul sehingga bertanduk (firm peaks) bila bowl ditelangkupkan, adunan tidak akan jatuh.
  5. Kaup masuk adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur secara berperingkat. Gaul sebati.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang bulat 8 atau 9 inci.
  7. Ratakan adunan dan bakar pada suhu 170C selama 40 - 45 minit.

Notes:
I use 65g eggs for all my bakes until otherwise stated.

Tuesday, March 28, 2017

Nasi Ayam Hainan Kak Lina - Taman Ampangan, Seremban


Kalau menjejakkan kaki di bandar Seremban, apa kata singgah lunch kat kedai Nasi Ayam Kak Lina di Taman Ampangan ni. Waze jer, insya allah ditunjukkannya jalan dengan selamat. Lupa pulak nak snap menu nya untuk tatapan korang buat pilihan siap-siap ;). 

Balik dari ambil Hafiy sebab cuti sekolah seminggu, kami singgah makan kat sini. Actually this is our second time here selepas cousin ku Alia (baru je bersalin his 2nd boy ahad lepas) bawa sometime last year waktu kami melawat Wo Alang yang tinggal dekat taman tu. Punya la tamak sebab masing-masing lapar, order ayam seekor terus ... haha. Nasib baik habis.


Kalau datang lagi tu, maknanya sedap la kan. Overall pada I, rasanya semua sedap. Tapi untuk nasi dia tu, I kurang puas hati sikit la sebab I prefer if beras dia berderai macam nasi arab or nasi ayam The Chicken Rice Shop (TCRS)

Yang specialnya nasi ayam kat sini ialah dia ada hidangan sampingan taugeh goreng macam TCRS. Selain sup ayam kosong, kita akan dihidangkan juga dengan sup fish ball.

Bagi yang inginkan kelainan boleh la order Nasi Itik atau Nasi Angsa pula. I belum try lagi, jadi tak dapat ler nak komen.

Harga hidangan kat kedai Kak Lina ni reasonable la.

1 ekor ayam         }
4 pinggan nasi     }
1 pinggan tauge   }
3 gelas Teh O ais } kosnya rm75.

Kami datang tu hari Jumaat, ada pisang & Chinese tea diletak atas meja dan diberi secara percuma kepada para pelanggan.


Monday, March 27, 2017

Blueberry Chiffon Cake


Homemade chiffon cake has always been my favourite. Pantang nampak org buat, dan dan tu terasa gedik nak godek sebiji juga. Kalau yang kedai punya tak terliur pon nak makan sebab biasanya tekstur dia dry and extra ringan dari homemade one. Macam tak rasa apa je bila makan. 

Last 2 weeks, ternampak Ann dr anncoojournal baked blueberry chiffon cake. Kebetulan singgah Isetan Food Market sebelum balik rumah sebelah petang tu. Blueberry was on sale. Apa lagi, pantas sauk dah berangan nak wat kek chiffon ni.

The cake turned out perfect as how a chiffon cake should be, light and airy. Cuma I lebih suka chiffon cake yang ada volume sikit ... ;) so this is not the kind of chiffon cake I am expecting.

Ada sedikit cerita lawak masa I tengah sejukkan kek. Ada orang tu punya la xsabar nak makan kek ni. Dia tekan-tekannya dasar tin yang loose tu masa kek ni masih lagi panas sebab dia ingatkan kita telangkupkan loyang kek pasal kek tu susah nak keluar. Nasib baik I ada nak ambil barang kat dapur dan ternampak kejadian tu. Adoi la. Nak geram pon xjadi .. haha. Kesudahannya satu sudut kek chiffon ni macam terpenyek sbb kena tekan. Tempang jadinya sebab xsama tinggi.


Blueberry Chiffon Cake
Sumber: Ann Low

5 biji kuning telur (whole egg 70g each)
25g caster sugar
40ml minyak jagung
100g fresh / frozen blueberries, puri
100g tepung gandum / tepung kek, diayak
lemon zest dari sebiji lemon

Meringue
5 biji putih telur
1 tsp jus lemon
40g caster sugar

Pukul kuning telur dan gula dengan hand whisk hingga kembang. Masukkan minyak, diikuti puri blueberry dan gaul sebati.
Ayak tepung sekali lagi & masukkan ke dalam adunan di atas bersama-sama dengan lemon zest. Kacau adunan hingga sebati.

Meringue - Pukul telur putih dan jus lemon sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit2 dan pukul lagi sehingga kental dan berkilat (stiff peak).

Kaup rata 1/3 adunan meringue ke dalam adunan kuning telur. Masukkan lagi baki dan gaul perlahan-lahan sehingga sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang chiffon berukuran 20cm dan bakar kek di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pada suhu 160 C utk 10 minit. Turunkan suhu oven kepada 150 C dan bakar lagi selama 40 minit. Keluarkan dr oven dan terlangkupkan kek di atas redai untuk menyejukkannya sebelum dikeluarkan dari acuan.

Wednesday, March 22, 2017

Capati yang lembut & sedap


Menu dinner we all last saturday nite kat kampung warisan. Sebelah tengahari tu buat kenduri dan antara lauk yang dihidangkan ialah kari daging. Ada lebih, tu yang my induk kata jom la buat capati. Dia hulurkan resepi capati kak ina ni yang dia dah lama print tapi x terbuat-buat lagi sbb sunyi tinggal dia berdua je kat kampung sejak arwah nenek kembali ke rahmatullah September last year. Ini la peluang nak mencuba sbb bukan senang nak kumpul ramai-ramai dah sekarang.

Memang best resepi yang kak Ina share, lembut je capatinya. Definitely a keeper. Resepi bawah ni I dah tukarkan kepada sukatan 1 kampit tepung atta tu, kalau xsilap 1 kg kot. Laku keras, sampai xcukup buat sekampit hari tu.

CAPATI LEMBUT

Sumber: Kak Ina KL

1 paket tepung atta
1 1/2 - 2 cawan air suam - yang ni agak-agak hingga adunan boleh diuli membentuk doh
10 sudu besar minyak
10 sudu besar susu segar/kotak
secubit garam
sedikit minyak/gee sapu atas roti bila dah masak. - tak buat pon sbb lebih suka mcm tu je

Masukkan tepung dalam sebuah bekas dan masukkan garam dan kacau rata. 
Masukan air suam sedikit demi sedikit dan masukkan susu sekali. 
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh melekat kat tangan, masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi lembut. 
Uli lagi sehingga 5 minit dan doh jadi licin dan lembut. 
Tutup doh dengan kain lembab dan biarkan dalam 1/2 sehingga 1 jam. Setelah itu bahagikan doh kepada doh yang kecil. 
Canai doh (jika melekat taburkan sedikit tepung atta/capati) dan masak dalam non stick pan dengan api sederhana sehingga keluar gelembung kecil. 
Angkat dari pan dan ulangi proses sehingga habis.



Wednesday, March 15, 2017

Bibimbap


Ini la dia bibimbap yang I masak last Saturday. Semenjak dua menjak ni hasil masakan ku posing dalam tupperware bertingkat-tingkat ni je la sebab lepas masak je terus menderas ke Seremban jumpa hero kecik ;)


Apa yang special tentang resepi bibimbap Seonkyung ni ialah sos Gochujangnya. Kebiasaannya yang org buat is letak je pes gochujang yang ready-made atas bibimbap bila nak makan. Seonkyung dah improvised pes ni jadi sos yang lagi sedap untuk bibimbap. 


Memasak bibimbap ni tak susah pon, cuma renyah je sikit nak prepare sebab banyak kerja potong memotong sayur besar batang mancis ;). Macam nasi kerabu, banyak penggunaan sayur-mayur dalam masakan ni. In fact masakan korea yang lain pon memang kebanyakannya meriah dgn pelbagai sayur-sayuran. Kita boleh buat the simplest ... dengan only 1-2 sayur dan telur je tapi pada I, bibimbap yang sedap dan menarik kena lah ada pelbagai sayur of different colours ... baru lah lagi selera nak makan. Lagi pun this way I can get Haziq to eat sayur mayur. Kalau makanan Korea, kemain makan lagi segala sayur-sayur ni. 


Sos Gochujang:

1 ulas Bawang putih
3 Tbs Epal Fuji - dadu kasar
3 Tbs Bawang Holland - mayang kasar
½ Tbs. kicap
2 Tbs. Gochujang
1 Tbs. Jus Lemon
1 Tbs. Mirin(Seasoned rice wine)
1 Tbs. Gula
1 Tbs. Minyak bijan
Secubit serbuk lada hitam

Satukan kesemua bahan-bahan ke dalam blender/food processor. Blend sehingga halus. Simpan di dalam fridge sementara menunggu masa menghidang


Untuk perapan daging (atau apa-apa protein pilihan):

1 lb. daging - potong kecil-kecil memanjang
2 Tbs. Kicap
1 Tbs. Mirin, seasoned rice wine
1 Tbs. Minyak Bijan
2 Tbs. Gula
Black pepper

Satukan kesemua bahan-bahan ke dalam bekas. Gaul sebati dgn daging. Ketepikan.

Untuk sayur-sayuran:

Minyak bijan
Garam
1 batang Zucchini - potong memanjang seperti mancis
3 batang Carrot - potong memanjang seperti mancis
1 paket cendawan shitake - hiris nipis
1 biji capsicum - potong memanjang seperti mancis
  1. Panaskan kuali menggunakan api sederhana panas. Urutannya ialah kita akan memasak sayur yang berwarna cerah dulu so warna pada sayur tu tak akan memberi kesan pada sayur-sayuran yg dimasak selepasnya. 
  2. Masukkan sedikit minyak, gorengkan zucchini. Tambah sedikit garam. Goreng sebentar hingga layu sedikit dan keluarkan.
  3. Masukkan sedikit minyak, gorengkan capsicum. Tambah sedikit garam. Goreng sebentar hingga layu sedikit dan keluarkan.
  4. Masukkan sedikit minyak, gorengkan carrot. Tambah sedikit garam. Goreng sebentar hingga layu sedikit dan keluarkan.
  5. Masukkan sedikit minyak, gorengkan cendawan. Tambah sedikit garam dan black pepper. Goreng sebentar hingga layu dan keluarkan.
  6. Akhir sekali, goreng daging yang diperap tadi dengan sedikit minyak. Masak hingga kering airnya.

Optional:

1 cawan Korean mung bean sprouts / soy bean sprouts side dish (For the recipe CLICK HERE)
1 cawan Korean spinach side dish (For the recipe CLICK HERE)
1 cawan Korean radish side dish / Korean cucumber side dish (For the recipe CLICK HERE)
1 cawan chopped kimchi (For the recipe CLICK HERE)



Lepas dah siap semua, boleh lah mula menghidang. Letakkan nasi ke dalam mangkuk, ratakan. Susun sayur-sayur tadi disekeliling mangkuk, tinggal bahagian tengah untuk daging. Letak telur goreng mata (kuning masih cair, baru best). renjis sedikit minyak bijan dan taburkan bijan ke atasnya. Akhir sekali, tuangkan sos gochujang.

Part paling best dah tentu la time makan ;) - Tuang sos gochujang atas bibimbap dan gaulkan kesemua bahan-bahan termasuk telur goreng mata. Hasilnya will be seperti gambar di atas. Apa lagi ... ngap lah .. haha ..


Tuesday, March 14, 2017

Easy Cucumber Kimchi Salad



Yes ... I am now crazy cooking Korean food lepas buat gimbap last week. My 3 heroes pon mmg looking forward for our Saturday lunch date hari tu bila I kata I thought of making bibimbap pulak ;)


Again, blog Seonkyoung jadi rujukan. Masa search resepi bibimbap kat blog dia tu, ternampak lah resepi kimchi timun yg sempoi ni. Terus rasa nak buat juga. Memang simple sangat nak buat dan rasanya sangat refreshing, kena dengan my family tastebud.

CUCUMBER KIMCHI SALAD

Sumber: Seonkyoung Longest

1 batang timun - potong bulat dlm 1/4 in nipis
1 capsicum merah - dibuang biji dan potong halus memanjang / julienne
½ cawan daun bawang - potong memanjang
1 ulas bawang putih - dicincang
1 Tbs. Gochugaru (Korean red pepper flakes)
1 Tbs. sos ikan
1 Tbs. White vinegar apple cider
2 tsp. gula
Campurkan ke semua bahan-bahan ke dalam bekas dan gaulkan sehingga sebati. Boleh dihidangkan terus atau simpan di dalam fridge sebelum dihidang.


Thursday, March 9, 2017

Gimbap (Kimbap) for our lunch date @ SASER


Annyeong haseyo ... ;)

Our weekend routine has changed a lot ever since Hafiy entered boarding school this year ;) ... thus far, Seremban becomes our 2nd home bila tiba weekend ... hopefully ... once he adapts to boarding school life ... kami boleh nego dgn dia bab melawat him every Saturday & Sunday nih  ... ;). For now ... kita layan je la dulu ... ehehe ... 


Tak tau nak masak apa last week tapi disebabkan hati ni asyik teringat nak bercuti je ... teringat la our holiday in Seoul Disember lepas. Oleh sebab itu, korean food jadi pilihan kita kali ni. It was just a brilliant choice that Saturday as my #fambam smile from ear to ear makan kimbap. Cuma frust I tak de Danmooji (Korean pickled radish) ... kalau x mesti lagi awesome ;)


Gaja ..., let's roll some kimbap ... My inspiration buat kimbap kali ni datang dari youtube Seonkyoung Longest. Just love all her cooking videos ... dah la comel, pandai masak pula.


GIMBAP (KIMBAP)
Untuk 6 - 7 Gimbap
Hidangan: 2 - 4 pax

Bulgogi Daging:
8 oz daging, potong memanjang -nipis, halus
1 Tbs kicap
1 Tbs mirin
1 Tbs gula
1 tsp minyak bijan
¼ tsp black pepper



Campurkan ke semua bahan & perapkan. Selepas selesai goreng carrot, menggunakan kuali yg sama, tambahkan minyak. Masukkan daging perap ni dan gorengkan sehingga semua cecair diserap oleh daging. Ketepikan.

Telur Dadar:
4 biji telur
1 tsp garam
1 tsp minyak masak

Pecahkan telur, masukkan garam & kacau rata. Panaskan kuali dan lenserkan minyak ke atasnya. Tuang separuh dr adunan telur dan ratakan. Kecilkan api dan biarkan masak lebih kurang 2-3 minit. Terbalikkan telur dadar dan masak 1 minit lagi sebelum diangkat. Buat sehingga habis. Potong telur dadar ini kepada 4 bahagian memanjang dan ketepikan.

Carrot: 
1 Tbs minyak
6 oz carrot, shredded
1 tsp garam
½ tsp black pepper

Menggunakan kuali yg sama, tambahkan minyak. Masukkan carrot, garam dan lada hitam. Goreng lebih kurang 2-3 minit atau sehingga lembut. Keluarkan dan ketepikan

Bahan-bahan Filling/inti yang lain:
6 - 7 imitation crabmeat - potong 2 memanjang
5 oz Danmooji (Korean yellow pickled radish), potong memanjang 6 - 7 batang
3 oz timun, potong memanjang 6 - 7 batang 
or 8 oz Korean spinach banchan (CLICK HERE untuk resepi)


Nasi: 
3 cawan nasi sushi -suam
1 tsp garam
1 tsp gula
½ tsp black pepper
1 Tbs minyak bijan
1 tsp bijan

Campurkan ke semua bahan-bahan kecuali nasi dalam mangkuk. Masukkan nasi dan gaul rata. Sentiasa tutup dengan tuala lembap untuk mengelakkan nasi menjadi kering semasa menggulung gimbap.

6 - 7 Gim (Dried seaweed sheet/Nori)
minyak bijan & bijan secukupnya

  1. Letakkan seaweed (bahagian berkilat di bawah) di atas bamboo roller. Ratakan 1/2 cawan nasi menutupi 2/3 bahagian seaweed.
  2. Aturkan telur dadar, crab meat, spinach/timun, carrot, daging dan danmooji melintang di atas nasi. 
  3. Gulungkan kimbap menggunakan roller. Ulang lagi sehingga selesai.
  4. Untuk memotong gimbap, lumurkan minyak bijan pada pisau dan gulungan gimbap. Potongkan gimbap 1/2 - 3/4 inci, dan taburkan bijan ke atasnya.
Untuk Tuna Gimbap:
7 0z tuna in oil (buang minyaknya) digaul dengan 3 Tbs mayonis dan secubit lada hitam. Cadangan sayur utk gimbap tuna ni ialah daun perila dan timun.

Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...