Thursday, April 13, 2017

Simple Banana Muffin


Teruja nak baking bila seorang sahabat di Kulim nun tayang butter cake yang dia baked for her birthday last week. Butter cake biasa je, tapi adunan warna macam aiskrim neopolitan tu mmg menggamit-gamit tekak ni rasa nak makan kek tau. Keratan rentas kek Hs tu owhhh ... sangat cantik kejadiannya. Memang macam aiskrim neopolitan. 

Bila perasaan nak baking and makan kek tu membuak-buakkan tapi kemalasan tetap ada, maka dari nak buat kek hari tu kita downgrade buat muffin je la dulu ... ehehe. Senang tak payah nak cuci beater bagai. Kebetulan masa blog walking blog orang nak mencari resepi butter cake lain untuk dicuba ternampak pulak resepi muffin pisang yang sempoi di blog Nina. Dalam peti sejuk ada , memang idea yang menarik la untuk clearkan 3 ketul pisang yg tergolek-golek sedang mengecut. Dengan rupa kulit pisang yg dah nak menghitam tu, jangan harap la ada yang nak sentuh kalau tak dibega kan jadi makanan lain ;)


Seperti namanya, resepi ni memang simple sangat. Walau pun I cuma guna 3 ketul pisang sebab tu je yang ada tapi rasa muffin tu tak ada cacat cela, still best. Penyumbang resepi asal susah la pulak nak trace sebab Nina cuma kata dia dapat resepi ni dari IG story

SIMPLE BANANA MUFFIN
Sumber: Nina

4 biji pisang, dilecek - I cuma letak 3 biji sebab tu je yg ada 
3/4 cup gula pasir - I kurangkan jadi lebih sedikit dr 1/2 cup
1 butir telur, dipukul 
1/3 cup butter, dicairkan 
1 1/2 cup tepung gandum
1 sdt baking powder 
1/2 sdt baking soda 
1/8 sdt garam 

1. Campurkan pisang yang sudah dilecek dgn gula pasir, telur dan butter. Pukul rata dgn hand whisk.
2. Ayak bersama tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam. 
3. Masukkan bahan kering ke dalam adunan pisang, gaul rata. Jangan overmix ya. 
4. Tuang ke dalam cup hingga 3/4 penuh, letakkan sehiris pisang di atasnya. 
5. Bakar dengan suhu 180'C selama 30 minit atau hingga masak. 

Untuk variasi:
Boleh ditambahkan chocolate chips, almond atau keju. Tepung gandum juga boleh mix dengan oatmeal. Muffin ini sesuai untuk sarapan mahupun sebagai bekalan. Kalau buat muffin di sebelah malam, keesokan paginya boleh dipanaskan sebentar dalam microwave untuk sarapan.



No comments:

Post a Comment

Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...