Tuesday, May 23, 2017

Sesame Oil Chicken



SESAME OIL CHICKEN
Recipe: Rasa Malaysia

2 tablespoons sesame oil
2-3 inches knob of ginger, peeled and cut into thin strips
12 oz chicken, cut into pieces
2 tablespoons soy sauce
1/2 cup water
3 dashes ground white pepper

Heat up a skillet or wok over high heat and add the sesame oil. When the oil is fully heated, add the ginger strips and stir-fry until light brown or aromatic. Add the chicken and stir-fry for about 10-15 seconds before adding the soy sauce and ground white pepper. Add the water and do a few quick stirs. Cover the skillet or wok with the lid and turn the heat to low heat and let the chicken cook for about 10 minutes or until the sauce thickens and the meat becomes tender. Dish out and serve immediately.

Cook’s Note:
If the sauce dries up, add more water and cook until the chicken becomes tender. You may use bone-in chicken legs or thighs to make this dish. Just chop the chicken into pieces.

Tuesday, May 16, 2017

Sup Ikan Merah yang sedap dan mudah


Hi all, ni menu hari wesak minggu lepas. Dalam fridge ada ikan merah yang I beli about 2 weeks back ...  err ... terus teringat moment terjatuh tergolek dog time dekat kedai makan sebelah pasar masa nak melangkah keluar kedai tu nak ke pasar. Terkejut pon ada sbb xsangka nak jatuh ... tengah blur memikir cemana leh jatuh, ada pulak sorang lelaki jatuh beberapa langkah je depan I.

Antara menu yang sedap dimasak dengan ikan merah adalah sup. Husband pulak memang suka lauk berkuah clear or soup macam ni. Teringat xpuas makan kat Hard Wood Cafe Seremban hari tu sebab ambil macam-macam lauk ;), tu yang rasa nak masak pulak. 

Lauk ni makan kat kedai, ambil sepotong ekor je pun dah cecah RM28. Puas hati lagi masak kat rumah, bebas ajinomoto ... kan.

SUP IKAN MERAH YANG SEDAP & MUDAH
Sumber: ain @my-sweetthots.blogspot.my

3 keping ikan merah (ikan lain pun boleh)
1 sup bunjut ikan adabi *
3 ulas bawang putih yang dimayang *
5 ulas bawang merah yang dimayang *
1 batang serai yang dititik / ketuk
3 kuntum bunga lawang *
3 biji buah pelaga *
3 biji cengkih *
1 batang kayu manis *
2 inci halia yang diketuk *
1 biji tomato yang dibelah empat
1 pokok daun sup yang dimayang - tak ada daun sup time ni, gantikan dengan batang celery
1 pokok daun bawang yang dimayang
1 sudu makan perencah sup - dicampur air / masukkan ketika menumis

  1. Basuh ikan. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang bertanda * sehingga wangi.
  2. Masukkan air dalam 3 gelas / ikut suka, setelah air menggelegak, masukkan ikan dan batang celery yang telah dipotong.
  3. Masukkan garam, tunggu sehingga ikan masak dan masukkan tomato.
  4. Tutup api dan taburkan potongan daun sup dan daun bawang jika ada. Sedia untuk dihidangkan. Makan dengan nasi panas2.
** Cadangan hidangan:
Lauk ni sesuai digandingkan dengan ikan masin goreng, sambal belacan dan ulam-ulaman.










Thursday, May 11, 2017

Tepung Bunga


"Always focus on how far you've come, rather than how far you have left to go"
The Optimist Coffee

Good morning peeps ... post holiday blues pepagi ni. Whenever I rasa I need a booster or motivation to work I memang suka singgah beli kopi at this coffee shop >> The Optimist (an independently run business) LRT Ampang ni. Their friendly staff and Quote-of-the-day stickers on the coffee cups which vary from customer to customer always gives good vibes to start my day. Selebihnya tawakkaltu alallah. 

Ok, back to recipe yang I nak share hari ni. It's my first time merasa & buat. I am not so sure where it originates, my sister kata ni kuih terengganu but when I shared the pic dlm group whatsapp kawan sekolah, dia kata ni kuih kampung dia, kelate ;) Tanya laki, dia kata xpernah tengok & xpernah makan pulak ...  

As you can see dalam gambar kat atas tu, tepung bunga ni texture dia macam dodol, boleh tarik-tarik sebab penggunaan tepung pulut. Rasanya pulak ada iras-iras kuih gertas. Bezanya kuih gertas lebih liat & ada kelapa parut.

Last week  tengah-tengah syok tengok drama kat One HD, dapat whatsapp from my sister ... dia tanya pernah makan kuih tepung bunga ke tak. Dia nampak satu post kat IG raffieyyusoff and rasa terliur nak try. I pon buka link yang dia send tu. Tengok macam senang je nak prepare, bahan-bahannya pon mudah & tak banyak. So I texted her, esok or lusa balik dari kerja pun boleh try buat. 

So last friday balik dari kerja my sister and I pun start la projek tepung bunga kat rumah mak ;) Kami buat ikut resepi yang di share oleh raffiey tu. Actually lepas belek resepi balik baru perasan xde gula kastor untuk salut kuih. Malas nak keluar, we decided to blend kasar je la gula pasir, so rupa the end product xler berapa cun.



TEPUNG BUNGA
Sumber resepi: IG raffieyusoff

200gm tepung pulut
200 ml ++ santan kotak - kalau doh masih keras, tambah lagi sikit-sikit
Sedikit garam

1. Gaul kesemua bahan-bahan sehingga menjadi doh.


2. Gentel bulat-bulat kecil dan picit di bahagian tengah.
3. Pecahkan sebiji telur dan kocokkan. Celup adunan yang dah dibentuk tadi ke dalam telur dan goreng sehingga lapisan telur sedikit keemasan.


4. Toskan minyaknya dan terus digaul ke dalam gula kastor. Sedia untuk dihidangkan.


Tuesday, May 9, 2017

Eggless Moist Banana Brownies


"If you count Allah's favors, you will not be able to number them"
                                                                                                        Qur'an 14:34

Aihh ... gambar brownies ni xclear pulak ... snap in a rush macam ni la hasilnya. Brownies ni sedap sangat-sangat to my taste bud. I'm so glad that I tried out this delicious, soft, moist & chocolatey banana brownies. The banana taste is not overpowering the chocolate ... everything well balance, the sweetness, texture & taste. I cuma terkilan baru sekarang I jumpa resepi Kak Fida ni ... ehehe. Habis puji dah ni ... haha ... I will definitely buat lagi & lagi. 

EGGLESS MOIST BANANA BROWNIES
Resepi: Kak Fida, MyResepi

BAHAN A:
100 g coklat masakan
75 g mentega

BAHAN B:
200 g pisang lecek
60 g gula perang
1/4 sk garam
1 sk esen vanilla

BAHAN C:
75 g tepung gandum
2 sb serbuk koko
1/2 sk baking soda
1/2 sk baking powder

BAHAN TABURAN:
choc. chips
kacang walnut - cincang kasar

Masak bahan A hingga cair cara double-boiling hingga cair dan sejukkan. Campurkan dengan bahan B dan gaul rata.
Ayak bahan C dan masukkan ke dalam campuran A dan B dan gaul rata lagi.
Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris dan tabur bahan taburan jika suka.
Bakar hingga masak pd suhu 160C selama 20-25 min. Sejukkan brownies, potong dan hidangkan.


Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...