Sunday, August 6, 2017

Buttered Prawn ... simple, sedap, menambat selera


Menu yang dah lama buat jugak tapi baru ada kesempatan nak share. Sangat happy bila kali ni buat menjadi sangat2 floss dia. First time buat dulu memang fail, jadi lepas tu fobia kejap la nak buat ;). Bila tengok entry kak noor yang dok kat brunei tu macam senang je nak buat, baru la timbul keberanian nak cuba balik.

Alhamdulillah, memang senang sangat rupanya nak dapat floss yang cantik dan halus. Yang penting kena tahu teknik dan tarik tinggi supaya halus mulus kejadian floss tu. I suka floss yang banyak (kolestrol tolak tepi la ... hehe) jadi, lebihkan kuning telur tu dan ikut tips kak noor gak, letak brown sugar sikit, sikittt je .. baru lagi sedap. 

BUTTERED PRAWN
Resepi: Bicara Kak Noor

Floss
2 biji kuning telur
sesenduk butter/margerin
secawan minyak


1. Pukul ringan telur, boleh gandakan kata Shiela nak lebih floss tu, tapi kaknoor pun takut tak jadi guna ikut sifu gak.
2. Panaskan butter dan minyak, guna senduk bulat dan pusing2kan senduk tu laju2 buat bulatan.
3. Baru tuangkan telur sedikit2 kalau boleh agak tinggi supaya jatuhnya halus, terus pusingkan senduk kita tu tau.
4. Buat sampai habis telur dan berwarna kekuningan boleh lah di toskan dan penapis santan ke atau apa-apa penapis yg ada lah ya.

12 ekor udang saiz besar dibersihkan
sedikit garam 
sedikit lada sulah
minyak untuk menggoreng

3 ulas bawang putih cincang
8 biji cilipadi dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair
sedikit butter / margerin untuk menumis
sedikit serbuk lada hitam/putih jika suka
sedikit garam


5. Goreng udang yg telah digaul dgn lada sulah dan garam dengan minyak panas sehingga kekuningan dan angkat.
6. Panaskan butter dan tumislah bawang putih, cilipadi dan daun kari sehingga wangi.
7. Masukan susu cair dan masak sekejab dan masukkan udang dan gaul sebati.
8. Masa nak hidangkan taburkan floss yang telah goreng awal tadi, sedap di ratah atau dimakan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Bubur Candil juadah buat tetamu di hari raya

Raya baru baru ni my aunty tetiba kata rasa nak makan bubur ni, maka lepas settle masak lunch terus la gentel tepung buat bubur. Ada tet...